vestnik

Potujoča knjižnica iz Murske Sobote praznuje 25 let

Vestnik, 20. 11. 2020
Nataša Juhnov
Potujoča knjižnica iz Murske Sobote praznuje 25 let delovanja.
Aktualno

Med 16. in 20. novembrom poteka Teden slovenskih knjižnic, ki se bo jutri zaključil z Dnevom slovenskih knjižnic. Ta dan bodo podeljene tudi nagrade za najboljše projekte knjižnic, ki jih podeljuje Združenje slovenskih splošnih knjižnic. V sklopu tega tedna pa v Pokrajinski in študijski knjižnici (PIŠK) Murska Sobota zaznamujejo tudi 25 let delovanja potujoče knjižnice oziroma bibliobusa.

Pomurski prostor je od leta 1995 bogatejši za potujočo knjižnico, čeprav je želja po tem bila prisotna vse od leta 1975. Z nakupom in predelavo manjšega avtobusa leta 1994 se je leto kasneje začelo uresničevati poslanstvo bibliobusa, ki je sprva imel približno 2500 enot gradiva. Od leta 2000, ko je PIŠK dobila nov in večji avtobus, so lahko bralci po Pomurju izbirali med 5000 enotami gradiva. Bibliobus je po štirinajstih letih nato ponovno dobil novo podobo ter dodatne enote gradiva, opremljen pa je s sodobno računalniško opremo ter je prvi v Sloveniji, ki ima spletno izposojo gradiva urejeno tudi preko mobilnega omrežja. 

1492cf29e81b2d8213875acb70300c7b
Nataša Juhnov
Bibliobus soboške knjižnice obiskuje 12 pomurskih občin, poda se tudi v Porabje.

Bibliobus soboške knjižnice, ki letos torej praznuje 25 let delovanja, vsaka dva tedna obišče dvanajst pomurskih občin, kjer na kar 70 postajališčih izposoja gradivo. Poleg tega vozi tudi po tako imenovanih madžarski in porabski progi. Na madžarski progi oskrbuje prebivalce na narodnostno mešanem območju, kjer živijo pripadniki madžarske in slovenske narodne skupnosti, ti kraji so Čikečka vas, Motvarjevci, Prosenjakovci, Središče, Domanjševci, Krplivnik in Hodoš. Bibliobus pa se poda tudi v Porabje, kjer obišče Gornji in Dolnji Senik, Sakalovce, Števanovce in Monošter. Na tej porabski progi obišče predvsem šole in vrtce v Porabju, prvi obisk bibliobusa tam je bil 20. septembra 2000.

Posebnost bibliobusa soboške knjižnice je tudi bralna značka, ki je tam zaživela pred petimi leti. 

potujoča-knjižnica PIŠK obletnica