vestnik

Pozitivno poslovanje moravske občine

J. V., 25. 4. 2018
Aleš Cipot
Župan Alojz Glavač je povedal, da jim kljub stalnemu zmanjševanju sredstev za delovanje občin še vedno uspeva uresničevati zastavljene cilje brez zadolževanja.  
Aktualno

Občinski svet Občine Moravske toplice je potrdil zaključni račun občine za lansko leto. Lansko leto je bilo za občino dokaj neugodno. Prizadeli sta jo namreč dve naravni ujmi, najprej vihar, zatem pa poplave, ki sta povzročili veliko škode na občinski infrastrukturi in na osnovni šoli v Bogojini, na kateri je veter uničil streho. Kljub temu so prihodki in odhodki občine izravnani. Občina je v lanskem letu realizirala 7,3 milijona evrov prihodkov, odhodki pa so znašali 6,9 milijona evrov. To sicer ne pomeni, da je občina ustvarila presežek, saj je treba upoštevati, da je del obveznosti iz lanskega leta zapadel v začetku letošnjega leta. Največji nepredvideni strošek, obnovo strehe na Osnovni šoli Bogojina v višini 130 tisoč evrov, je občina pokrila iz proračunske rezerve in delno prerazporeditvijo proračunskih sredstev pri rebalansu proračuna. Po besedah župana Alojza Glavača bi zamenjavo strehe s kritino iz pločevine lahko pokrili z zavarovalnino. Zavarovalnica jim je priznala in izplačala škodo v višini 64 tisoč evrov. Po temeljiti analizi se je pokazalo, da kovinska kritina ni ustrezna za naše podnebne razmere, zato se je občina odločila za temeljito obnovo ostrešja in zamenjavo kritine. Za razliko od prejšnjih let se je občina zadolžila za 183 tisoč evrov. Toda v tem primeru ne gre za komercialno zadolžitev. Gre za koriščenje brezobrestnega posojila pri državni zakladnici, ki ga je sedanja vlada uvedla, ko je zmanjšala odstotek državne soudeležbe pri občinskih investicijah.


dcdac5d78087335cdea61cec3883ef2d
Branko Žunec
Uničena streha na bogojinski šoli je bila večji nepredvideni investicijski izdatek, ki ga je občina pokrila iz proračunskih rezerv in delno prerazporeditvijo proračunskih sredstev.


poslovanje občine pozitivno