vestnik

Možnost povratka v vrtce in osnovne šole 11. januarja. Poziv k zaustavitvi zbiranja pomoči za Hrvaško

Vestnik, 31. 12. 2020
ŠIMEN ZUPANČIČ
Simona Kustec.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, pediater Denis Baš ter vladni govorec Jelko Kacin.

Srečko Šestan je uvodoma posredoval sporočilo hrvaške zveze za zaščito in reševanje, ki naproša, da se pomoč Hrvaški po potresih zadrži. Večje število objektov je poškodovanih in ni dovolj primernih prostorov za skladiščenje zalog s pomočjo. Bo pa Hrvaška po sanaciji zaprosila za pomoč, je še napovedal poveljnik civilne zaščite. 

Kacin je povedal, da epidemiološke razmere v Sloveniji še niso stabilne, zato se prva triada učencev prihodnji teden še ne bo vrnila v šole. Dodal je, da je vlada ob sprejetju odločitve preverila tudi, kako so to uredile države, v katerih je situacija podobna kot pri nas. Nekatere države so počitnice podaljšale, druge bodo izvajale pouk na daljavo. Šolska ministrica Simona Kustec je v čustvenem nagovoru dejala, da se zaveda jeze mnogih, ker še ne bo povratka šole. Ljudem sporoča, da je jezna tudi sama, ker se razmere ne izboljšujejo. "Ni mi vseeno, verjemite mi, da mi je neskončno hudo," je med drugim dejala in dodala, da sta dva meseca brez normalne šole odločno preveč. Pravi še, da se zaveda upada motivacije, vendar obenem naproša, da se zdrži se malo. 

jelko kacin
Bobo
Jelko Kacin

5. januarja, torej prihodnji torek, gredo v šole učenci šol s posebnimi programi. Dan pred tem se bodo učitelji testirali na koronavirus. Kustečeva še napoveduje, da bodo vsi pristojni v prihodnjih dneh sodelovali in naredili vse, da se bodo otroci lahko varno in trajno čim prej vrnili v šolske klopi. Pri tem se bodo upoštevala tudi priporočila NIJZ. Predviden datum, ko naj bi se v šole vrnila prva triada, v vrtce pa tudi najmlajši otroci, je 11. januar. Seveda ob primerni epidemiološki situaciji, in če bo v naslednjih dneh vse potekalo kot mora. V drugem delu istega tedna kot za prvo triado pa naj bi sledile nadaljnje vrnitve v šole. 

Pediater Denis Baš je povedal, da je izobraževanje na daljavo pustilo posledice na zdravje otrokom. V ambulantah so zaznali povečanje prehranskih vedenj, duševnih motenj in samopoškodovalnega vedenja. 

koronavirus novinarska-konferenca jelko-kacin