vestnik

Pred novo kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec številni izzivi 

Janko Votek, 14. 9. 2018
Andrej Petelinsek
Nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je Aleksandra Pivec. 
Aktualno

Državna sekretarka Tanja Strniša ostaja, nov sekretar je Jože Podgoršek

Aleksandra Pivec je minuli petek prevzela posle na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano od dosedanjega ministra Dejana Židana, novega predsednika Državnega zbora RS. Ministrica je ob prevzemu gradiva dejala, da bo zadeve skrbno preučila. »Na področjih, kjer stvari dobro tečejo, se zavezujem, da bodo tekle še naprej, kjer pa bodo možnosti za izboljšave, bomo delali v smeri nadaljnjega razvoja.«
Židan je novi ministrici zaželel vse dobro pri njenem delu in poudaril, da so področja kmetijstva, podeželja, gozdarstva in ribištva med najtežjimi v državi. »Na področjih, ki jih pokriva to ministrstvo, je veliko izzivov. Po veliko letih, ki sem jih preživel tukaj, danes ugotavljam, da smo naredili veliko premikov naprej, predvsem kar zadeva dvig ugleda in pomena lokalno pridelane hrane. Soočili smo se tudi s hudimi podnebnimi spremembami, a smo jih uspešno sanirali. Sam si želim, da bi se v prihodnje odpravile administrativne ovire, ki jih je na področju kmetijstva ogromno. Pri novi Skupni kmetijski politiki (SKP) ne bo več izgovor, da je vsega kriv Bruselj, saj bomo prvič v zgodovini dobili priložnost, da se o tem odločamo sami,« je dejal Židan.
Nova kmetijska ministrica se je Židanu zahvalila za opravljeno delo in spodbudne besede ter se zavezala, da bo vse zadeve skrbno preučila. »Po pregledu vsebin lahko rečem, da se bom zavzemala za stvari, ki so že vpeljane, saj mislim, da je bilo delo v preteklih mandatih na ministrstvu dobro. Moje prioritete bodo varna, lokalno pridelana hrana z znanim poreklom in izvorom, skrb za korektne odnose vzdolž celotne prehranske verige, pomemben del pa bo tudi upravljanje tveganj, saj so podnebne spremembe tiste okoliščine, na katere ne moremo vplivati. Zavzemala se bom tudi za zmanjšanje administrativnih ovir. Že v ponedeljek nas čaka eno najpomembnejših del v mojem mandatu, to je priprava na prihodnje obdobje Skupne kmetijske politike. Čaka nas zelo zahtevna naloga, saj je v novi shemi veliko obveznosti in pristojnosti prenesenih na države članice. Tukaj bomo z vsemi deležniki pripravili svoje okvire, svojo strateško politiko, in sicer tako, da bodo cilji in usmeritve čim bolj služili na eni strani temu, da se približamo SKP, ki jo pripravlja EU, hkrati pa skušamo čim bolj zadostiti našim specifikam, predvsem pa pripraviti ukrepe, ki bodo odpravili napake in razvojno delali naprej.« Za konec je nova ministrica še povedala, da se zaveda težavnosti in pomembnosti področja, in se zavezala, da si bo z vsem znanjem prizadevala za razvoj sektorja, ki ga je prevzela.
Kmetje o novi ministrici vedo malo. Kot nam je povedal predstavnik sindikata kmetov Franc Küčan, pa so zadovoljni, da ostaja državna sekretarka Tanja Strniša in da je nov sekretar Jože Podgoršek, dosedanji varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Prva zagotavlja kontinuiteto pri pogajanjih in definiranju kmetijske politike v novi finančni perspektivi. Podgorška pa vidijo kot človeka, ki bo sposoben zaščititi primarni sektor kmetijske pridelave znotraj prehranske verige.
Aleksandra Pivec