vestnik

Pred združitvijo kapelske šole in vrtca želijo občinski svetniki več informacij

Vida Toš, 24. 4. 2019
Aktualno

Na seji sicer sprejeli predlog potrditve namere o začetku postopka združitve OŠ Kapela in Vrtca Radenci, enote na Kapeli, a z dopolnitvijo, da občinski upravi nalagajo pridobitev najrazličnejših mnenj.

Na dnevni red seje občinskega sveta v Radencih je torej prišla s strani župana Romana Leljaka obljubljena namera o združitvi šole na kapeli s tamkajšnjim vrtcem, ki pa je enota Vrtca Radenci, o čemer smo v Vestniku že podrobno pisali.
Tokrat je razprava potekala v smeri, da svetniki in svetnice sicer niso proti nameravani združitvi, a so izrazili željo po več informacijah.


Toni Žitek, ki se je prijavil k besedi, je tako predlagal dopolnitev sklepa o nameri združitve in sicer s tem, da želijo svetniki in svetnice – ker imajo premalo informacij – občinski upravi in županu naložiti, da pridobi različno dokumentacijo, na podlagi katere se bodo lažje odločali, kako naprej. Tako si želijo svetniki in svetnice slišati primere dobrih praks, slabe plati združitev, želijo pridobiti mnenje sveta staršev, mnenje ministrstva za šolstvo, mnenje obeh ravnateljic, torej šolske in vrtčevske, da bi lahko odgovorili na ključno vprašanje: kakšne koristi bodo od združitve imeli otroci.
Prav to se zdi bistveno tudi svetniku Vladimirju Rantaši, ki se sprašuje, kaj je v ozadju te pobude o združitvi, čeprav osebno prav tako ni proti. Rantaša je tako pobudo komentiral s tem, da ravnatelji morajo skrbeti, da je vse zakonsko sprejemljivo, saj Leljak ves čas govori, da si ne želi zaprtja vrtca na Kapeli, čeprav o tem sploh nihče ne govori; ravnateljica je ukinila le polovičko četrte skupine na Kapeli, saj kapelski vrtec za to ni imel ustreznih prostorov. Rantaša tako meni, da so v ozadju združitve različni interesi: »Nekateri imajo osebne interese, drugi vidijo sistematizacijo, tretji namerno zavajajo. Jaz pa mislim, da nikoli nihče ne bo vsem po godu.«



Emil Šmid, predsednik občinskega odbora za družbene dejavnosti - odbor je sicer po svoji seji sklenil, da svetnikom potrdi županov sklep in ga sprejme - je za govorniškim odrom prav tako povedal, da načeloma ni ne za in ne proti združitvi, a da je potrebno dobro preučiti vse učinke za otroke in starše: »Resda so na Kapeli zbrali 580 podpisov za združitev vrtca in šole, a pri zbiranju je bilo ljudem povedano, da se namerava vrtec na Kapeli zapreti. Starši so se tega seveda ustrašili.« Šmid je navedel tudi podatke, da hodi enako število otrok hodi iz radenskega šolskega okoliša v šolo na Kapelo, kot jih hodi iz kapelskega šolskega okoliša v šolo v Radence. Navedel pa je tudi, da 12 otrok iz Kapele hodi v šolo v Gornjo Radgono: »Starši se imajo sami pravico odločiti, kam bo šel njihov otrok in to prilagoditi sebi ni svojim potrebam. Sam menim, da se ne smemo na hitro odločati o nekih stvareh, ampak moramo dobro premisliti predvsem na podlagi mnenja stroke.«
Leljak je ob tem povedal, da bodo vsa želena mnenja pridobili, problematiziral pa je zaprtje polovične skupine na Kapeli, kar je ravnateljica naredila brez njegove vednosti: »To moramo v prihodnje preprečiti. Ali tako, da bomo šolo in vrtec združili, ali pa tako, da bomo drugače organizirali delo.«


Nato so svetniki soglasno sprejeli sklep, ki ga je predlagal Žitek - da občinski svet nalaga upravi in županu, da v zvezi z združitvijo Osnovne šole Kapela in vrtca Radenci, enote na Kapeli, pridobi mnenja; to je - predstavi občinskemu svetu primere dobrih praks združitve, probleme, do katerih lahko pride ob združitvi ter mnenje ministrstva za šolstvo. Občini so naložili tudi, da pripravi srečanje z ravnatelicama šole na Kapeli in vrtca v Radencih ter priskrbi drugo potrebno dokumentacijo, ki jo svetniki potrebujejo za odločanje o morebitni združitvi.

OŠ Kapela Vrtec Radenci enota Kapela Občinski svet Radenci združitev šole in vrtca