vestnik

Preiskave v Pomurju - vpletenim grozi do 15 let zapora

A. G., 10. 7. 2018
Sašo Bizjak
Fotografija je simbolična. 
Aktualno

Sektor kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Murska Sobota opravlja preiskave na območju Ljubljane, Celja, Maribora in Murske Sobote. Domnevno gre za razbitje kriminalno-hudodelske združbe, ki je trgovala s prepovedano drogo, tudi heroinom in kokainom. Storili naj bi več kot sto kaznivih dejanj. 

Po naših informacijah gre za hudodelsko družbo, ki je iz notranjosti države v Pomurje spravljala prepovedano drogo, predvsem kokain in heroin. Iz območja Pomurja so, po neuradnih informacijah, vpleteni vsaj štirje Pomurci. Po končanih hišnih preiskavah imajo policisti možnost, da osumljence pridržijo za največ 48 ur. Tako bodo osumljence, proti katerim bodo uspeli zbrati dovolj konkretnih dokazov, predvidoma privedli pred preiskovalnega sodnika v Murski Soboti, najverjetneje se bo to zgodilo v četrtek. Ta bi lahko zanje odredi mesec dni pripora.Če se bo izkazalo, da so očitki proti osumljenim utemeljeni, jim zaradi sodelovanja v hudodelski združbi grozi od najmanj pet do petnajst let zapora.

Nove potrebe, nova združba

Bojan Rous, vodja sektorja kriminalistične policije PU Murska Sobota, je sicer že večkrat dejal, da je boj proti trgovini s prepovedanimi drogami tek na dolge proge. Družba bi se ga, po njegovem mnenju, morala lotevati drugače, saj se policija sama ne more boriti proti trgovini s prepovedanimi drogami. Tudi.če policija uspešno prepreči trgovino, se zaradi povpraševanja na trgu, torej številnih uporabnikov drog, pojavijo nove kriminalne združbe, ki opojne substance uživalcem ponovno dostavijo.

Pomurci služili kot kurirji

Po naših informacijah so v današnji policijski akciji pod drobnogledom vsaj štirje Pomurci, ki so bili vez med organizatorji te kriminalne združbe iz notranjosti države z uživalci droge v Pomurju, torej so delovali kot kurirji.


31fb798f67642b713c9c98bbe145d04b
Pu Nova Gorica
Fotografija je simbolična.

Podobno združbo razbili pred dvema letoma

Pomurski kriminalisti so sicer predlani zaključili obsežno preiskavo in razbili kriminalno združbo, ki proizvajala in preprodajala droge. Takrat so preiskovali tri hudodelske združbe, ki so delovale dolgoročno ter kontinuirano izvrševale kazniva dejanja iz področja preprodaje. Storjenih je bilo preko100 kaznivih dejanj. Organizacija preprodaje je potekala od treh večjih dobaviteljev, preko treh organizatorjev preprodaje na drobno do več uličnih preprodajalcev. Skupaj je bilo osumljenih 24 oseb, starih med 22 in 47 let. V 19 hišnih preiskavah na območju Murske Sobote, Ljubljane, Maribora in Celja je bilo prijetih 12 osumljencev. Policisti pa so v času preiskav zasegli 5 kilogramov prepovedane konoplje »Skunk«, 220 gramov kokaina, 20 gramov Amfetamina, nekaj tablet Exstazija, nekaj LSD-ja in 1 pištola. Vrednost zaseženih drog bi na črnem trgu znašala okrog 70.000 evrov.
preiskave