vestnik

Mihael Magdič želi povezati klube z obeh strani meje

Timotej Milanov, 4. 8. 2020
arhiv društva
Mihael Magdič (levo) ob prevzemu funkcije predsednika Lions kluba Bad Radkersburg - Mureck z nekdanjim predsednikom Franzem Summerjem.
Aktualno

Prekmurec Mihael Magdič je prevzel vodenje Lions kluba Bad Radkersburg - Mureck (Radgona - Cmurek) in tako postal prvi Slovenec na čelu katerega od avstrijskih Lions klubov.

Klubu s 34 člani, ki bo letos praznoval 40 let delovanja, se je Magdič na povabilo takratnega vodstva pridružil pred šestimi leti. Magdič v Radgoni dela že od leta 2003, od leta 2012 ima tam zasebno fizioterapevtsko prakso. Kot pravi, je v vseh teh letih dela v Avstriji spoznal ogromno ljudi, kar je tudi privedlo do njegove včlanitve v tamkajšnji Lions klub. Pri tem je zanimivo, da je bil njegov oče, znani psihiater Jožef Magdič, leta 1990 ustanovitelj Lions kluba Murska Sobota, kar je prav tako vplivalo na njegovo odločitev, da se je začel ukvarjati z dobrodelnostjo. Glavne aktivnosti društva so zbiranje sredstev s pomočjo stojnic, organizacija koncertov in drugih dobrodelnih akcij. Sredstva potem namenijo ljudem v finančnih težavah, v katerih se ti znajdejo iz najrazličnejših razlogov. Hkrati podpirajo tudi mladinske in naravovarstvene projekte ter projekte za ohranjanje kulturne dediščine.
Za hitro in nebirokratsko pomoč
V času epidemije koronavirusa je bilo delo njihovega društva okrnjeno, saj so bile onemogočene aktivnosti za pridobivanje sredstev, kljub temu jim je uspelo priskrbeti zaščitno opremo za učence tamkajšnjih šol, nekaj opreme so dali tudi referatu za socialno delo pri tamkajšnji upravni enoti. »Hitra in nebirokratska pomoč je naš cilj,« pravi Magdič, ki želi v svojem mandatu, ta bo trajal eno leto, čim bolj povezati njihov klub s klubi iz Pomurja. »Želim delovati predvsem kot vezni člen med Lions klubi v regiji, da bi še okrepili naše sodelovanje.« Lions klub Bad Radkersburg - Mureck je sicer botrski klub Lions kluba Murska Sobota in je sodeloval pri njegovem nastanku. Oktobra letos načrtujejo še poseben dogodek ob 40-letnici delovanja kluba. Ljudje v tamkajšnji okolici so podobno kot v Pomurju zmeraj pripravljeni priskočiti na pomoč, pravi, tudi tisti s povprečnimi prihodki. Magdič, ki izvira iz Rakičana, danes pa z družino živi v Nedelici, pove, da je kot Slovenec na delu v Avstriji že ves čas zelo dobro sprejet in se tam počuti kot domačin. Tudi sicer Magdič ocenjuje, da imajo Pomurci in Avstrijci ob meji podobno mentaliteto in se med sabo tudi dobro poznajo. »Avstrijci naše kraje dobro poznajo in jih radi obiskujejo, saj se pri nas počutijo tako dobrodošle kot mi pri njih.«

mihael-magdič lions-klub