vestnik

Prekmurec prevzel SLS: "Slovenija potrebuje liberalno državo in konservativno politiko"

Rok Šavel, 3. 7. 2022
SLS
Marko Balažic bo skušal pomladiti in preporoditi stranko SLS.
Aktualno

Marko Balažic je kot edini kandidat na volilnem kongresu dobil skoraj soglasno podporo na volilnem kongresu ene od strank z najdaljšo tradicijo v slovenskem političnem prostoru.

37-letni politolog Marko Balažic, ki prihaja iz Gomilic, a že od ranega otroštva živi v Ljubljani, se je na čelo Slovenske ljudske stranke zavihtel po neuspuhu gibanja Povežimo Slovenijo, katerega del je bila tudi Slovenska ljudska stranka, ko se je dosedanji predsednik SLS Marjan Podobnik umaknil in na volilnem kongresu ni kandidiral za predsednika. Balažic, sicer javnosti znan predvsem kot politični analitik blizu desnici, bil je tudi uradni govorec gibanja Povežimo Slovenijo in nekaj časa v igri za poslansko kandidaturo v lendavskem volilnem okraju, je dobil 78 glasov delegatov, ena glasovnca je bila neveljavna. Po izvolitvi je dejal, da mora Slovenska ljudska stranka zoper postati močna zmerna stranka, ki bo sledila viziji Ivana Omana. "Slovenija potrebuje liberalno državo in konservativno politiko. Liberalno v smislu, da se država ne vmešava v zadeve, ki se lahko urejajo brez nje, konservativno pa v smislu, da se velja držati najprej preverjenih stvari, ne pa eksperimentirati, kjer za to ni potrebe. Predvsem pa tako, ki bo vedno in povsod branik dobrobiti posameznika," je poudaril v svojem govoru in dodal, da bo naloga SLS tudi spopad s pretresi vedno dražje hrane, energetske draginje in gospodarske negotovosti.


Nazadnje v parlamentu tudi pod Prekmurcem

Kongres SLS je izvolil tudi tri podpredsednike, in sicer dosedanja predsednico Nove Generacije – podmladka SLS Kajo Galič, dosedanjega predsednika Kmečke zveze pri SLS Marka Ciglerja in Mihaelo Rožej. Za predsednico Glavnega odbora SLS je bila izvoljena Suzana Lara Krause. Kongres SLS je izvolil tudi člane in članice Izvršilnega odbora SLS ter Nadzornega odbora SLS.

Slovenska ljudska stranka je na zadnjih treh državnozborskih volitvah, letos je nastopila v sklopu gibanja Povežimo Slovenijo, ostala pod pragom parlamentarnega praga in se je nazadnje v državni zbor uvrstila leta 2011, ko je stranko vodil Prekmurec Radovan Žerjav, ki je danes izvršni direktor gornjeradgonske družbe Var. Stranka je še zmeraj močna na lokalni ravni, saj ima med vsemi največ županov, sicer pa je tudi novoizvoljeni Balažic poudaril pomen notranje konsolidacije in priprave na jesenske lokalne volitve.

sls marko-balažic kongres