vestnik

Prekmurje lani stopilo v zavest Slovencev bolj kot v minulem stoletju

A. Nana Rituper Rodež, 29. 5. 2020
Jure Zauneker
Posebno odmevna je bila tudi osrednja proslava ob 100. obletnici združitve, ki je bila 17. avgusta v Beltincih. Tam je nastopil tudi Vlado Kreslin ter skupaj z najmlajšimi in nastopajočimi zapel pesem Vse se da.
Aktualno

V minulem letu je bilo opravljeno izjemno delo, saj smo s številnimi aktivnostmi obeležili 100. obletnico priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Prekmurje se je zasidralo v zavest Slovencev močneje, kot v minulem stoletju, pravijo v Odboru za pripravo aktivnosti. Predstavili so odmevnost dogajanja v Prekmurskem letu.

prekmursko-leto, sto-let-združitve, milan-kučan, prekmurje
A. Nana Rituper Rodež
Vida Lukač, Aleksander Jevšek, Milan Kučan in Marjan Šiftar so predstavili odmevnost dogajanja v jubilejnem letu.

Priprave na slavnostno leto so se pričele že v letu 2017, prvi dogodki so bili leto pozneje, uradno pa se je jubilejno leto ob odprlo 17. januarja, na dan, ko se je pred sto leti uradno začela Pariška mirovna konferenca. Takrat so predstavili monografijo Uroša Lipuščka Prekmurje v luči Pariški mirovne konference 1919. Prekmursko leto pa se je zaključilo z odkritjem spomenika akademskega kiparja Mirsada Begića v Murski Soboti, ki je posvečen pomembnim dogodkom, odločnim možem in ljudstvu, ki so v ključnem trenutku prispevali k odločitvi, kam sodimo prekmurski Slovenci.

4816052969bedf60d3c1905b2a91c626
Jure Zauneker
Prekmursko leto se je januarja 2019 pričelo s predstavitvijo monografije dr. Uroša Lipuščka o Pariški mirovni pogodbi. Na fotografiji Lipušček (levo) v družbi z Marjanom Šiftarjem.

Sicer pa je bilo čez celo leto veliko dogajanja, zvrstili so se znanstveni simpoziji, literarni večeri, koncerti, posnet je bil film, med drugim je bilo izdanih 20 literarnih, zgodovinskih, strokovnih in drugih publikacij, ter še mnogi drugi dogodki, ki so bili posvečeni združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Dogajanju so se z aktivnostmi pridružile mnoge organizacije in ustanove v Prekmurju, po Sloveniji in tudi v tujini. Ocenili smo, je povedal Marjan Šiftar, član odbora, da je bilo okoli sto aktivnosti, udeležilo pa se jih je več kot 45 tisoč obiskovalcev.

spomenik-ob-100
Nataša Juhnov
V Murski Soboti so postavili spomenik ob 100. obletnici priključitve, ki ga je izdelal akademski kipar Mirsad Begić.

Vsi dogodki, aktivnosti in prizadevanja pa so strmela k cilju, da bi se povečalo vedenje o zgodovini in sedanjosti Prekmurju tako v tej regiji kot tudi v širšem slovenskem prostoru. Prekmurje je v Prekmurskem letu stopilo v zavest Slovencev bolj, kot je to uspevalo v minulem stoletju, je ob tem povedal Milan Kučan, predsednik Odbora za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu.

prekmursko-leto, sto-let-združitve, milan-kučan, prekmurje
A. Nana Rituper Rodež
Milan Kučan, predsednik Odbora za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Za obeleževanje jubileja je Ministrstvo za kulturo prispevalo 192 tisoč evrov, stroški organizatorjev in izvajalcev, pa so bili še vsaj za kakšnih 150 tisoč evrov višji. Prav tako vseh prireditev, ki so bile posvečene in pripravljene v jubilejnem letu ni moč prešteti.

A. Nana Rituper Rodež
Vida Lukač, Aleksander Jevšek, Milan Kučan in Marjan Šiftar so predstavili odmevnost dogajanja v jubilejnem letu.
sto-let-združitve prekmurje prekmursko-leto milan-kučan