vestnik

(PREMISLEK) Bo ali ne bo?

A. Nana Rituper Rodež, 14. 7. 2022
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Preden so maturantje in maturantke v ponedeljek zgodaj zjutraj, tudi zaradi skrbi po neprespani noči, prižgali računalnike in pogledali rezultate svoje mature, so jim po glavi rojile mnoge misli in občutki. Prav tako, če ne še bolj, njihovim staršem. Mešali so se strah, upanje in pričakovanje, kakšne številke bodo zagledali pri svojem imenu in ali bodo osvojene točke dovolj za vpis na želeno fakulteto.

Včasih malenkosti odločajo, ali lahko greš po želeni poklicni in profesionalni poti ali pa bo treba iskati alternative in plan B. Kdo pa si želi tega, kar si ne želi najbolj? V teh točkah, pridobljenih iz matematike, slovenščine, tujega jezika ter izbirnih predmetov, se skriva njihova usoda, ki je, tako se zdi, življenjskega pomena. Zato so te številke presneto pomembne! Prav vsaka generacija maturantov, ki je čakala rezultate zrelostnega izpita, se tega dobro zaveda.

Letošnja generacija maturantov je posebna, saj se je zaradi epidemije velik del časa namesto v šolskih klopeh izobraževala pod posebnimi pogoji, od doma. Ni vrag, da se v znanje, kar se kaže tudi pri ostalih šolarjih in dijakih, niso prikradle kakšne luknje. Ni primerljivo, če učitelj razlaga snov v učilnici in je z učenci v stiku ali pa komunicira prek ekrana, jim pošlje posnetke predavanj ali snov predelajo sami. Koliko nekih drobnih, a pomembnih pravil, dejstev in znanj zaradi tega ne usvojijo. Pa ne gre le za znanje, to bodo mladi, če bo treba, že nadoknadili. Pa kaj, če ne znaš kakšne formule ali vsebine nekega romana! Gre za generacijo, ki je bila prikrajšana za veliko več, kar za štirimi zidovi pač ne doživiš. To pa je nenadomestljivo in pomembnejše od številk, ki so jih zagledali zjutraj.

Večini rezultati odpirajo pot na želeno fakulteto, lahko bodo postali pravniki, zdravniki, biologi ... Nekaterim pa bo zmanjkala kakšna točka. Ampak to, kar se včasih na prvi pogled zdi, da je prava izbira, se lahko sčasoma izkaže, da ni to, kar si želiš in kar te osrečuje. Morda pa se to, kar sprva doživiš kot razočaranje, kasneje izkaže, da je ravno to, kar želiš početi v življenju. Zato ne gre obupati. Kajti ni vse dobro tudi dobro in vse, kar se kaže kot slabo, res slabo. Morda mora ravno tako biti.

premislek matura