vestnik

Preobrat v soboški škofiji: Benkovič ostaja v Beltincih  

J. V., 20. 8. 2018
Arhiv Vestnika
Alojz Benkovič za zdaj ostaja v Beltincih. 
Aktualno

Še naprej je zanimivo v murskosoboški škofiji. Škof Peter Štumpf preklical dekret o umiku Alojza Benkoviča iz beltinske župnije. Je nova odločitev posledica odziva vernikov in zasedanja škofovske konference? 

Murskosoboški škof Peter Štumpf je dan po Marijinem vnebovzetju (15. avgust) preklical dva dekreta in uradno posredoval tretjega. Umaknil je dekret o umiku Alojza Benkoviča iz beltinske župnije, s tem pa je preklical dekret o imenovanju Borisa Kučka za beltinskega župnika in mu poslal dekret o imenovanju za kaplana v Ljutomeru.


Škof Štumpf je najprej izdal dekret o umiku Benkoviča z župnijskega mesta v Beltincih, Benkovič pa se z dekretom ni strinjal, zato je sprožil postopke pred cerkvenim sodiščem.


Štumpf je sicer načrtoval še druge premestitve, vendar so se med drugim uprli verniki na Tišini in se postavili v bran tamkajšnjemu župniku Boštjanu Čehu, ki bi se moral preseliti na Cankovo. Nejevoljni so bili tudi v bakovski župniji, saj je bil vodja pastorale v škofiji in bakovski župnik Franc Zorec predviden za župnika v Ljutomeru.

c3705e07bc2a6f5651092486bed6b393
Nataša Juhnov
Boris Kučko bo postal kaplan v Ljutomeru.


Po teh dogodkih je nato murskosoboški škof preklical vse predvidene premestitve duhovnikov v škofiji z izjemo dekreta o umiku Benkoviča. Tudi tega je torej naposled preklical.

Preberite tudi:https://www.vestnik.si/obglavljena-beltinska-zupnija-6544113

Škofija Murska Sobota alojz benkovič peter štumpf cerkev