vestnik

Previdno: Šolarji so nazaj na cestah

ABE, 3. 9. 2018
Nataša Gider
Vsako leto direktor PUMS Damir Ivančić šolarje na prvi šolski dan simbolično s sporočilom o varnosti pospremi v šolo. 
Aktualno

Šolarji so znova sedli v šolske klopi, zato policija opozarja šolarje in njihove starše na nevarnosti v prometu. Pregledali so že prometno signalizacijo v okolici osnovnih šol, na septembrskih sestankih s starši bodo spomnili na nevarnosti v prometu. Še posebej podrobno pa bodo v septembru nadzirali promet v okolici vrtcev in osnovnih šol.

Začetniki, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo vseh nevarnosti, so med najbolj ranljivimi, pa tudi na drugi učenci, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole razigrani, rabijo kar nekaj dni, da ponovijo pravila in zahteve za varno vedenje v prometu.

image
Policija septembra še bolj poostreno varuje šole.Aleš Cipot

Starši so ogledalo otrok

"Prometna vzgoja postavlja otroku veliko omejitev, ki so vezane predvsem na njegovo gibanje. Odrasli smo s svojim vedenjem in ravnanjem otroku vzor, model za njegovo lastno ravnanje.


image
Prvi šolski dan je pomemben dogododek za vso družino.Aleš Cipot


Še zavedamo se ne, da nas otroci opazujejo, posnemajo in se učijo od nas. Starši so ogledalo otrok. Mogoče se premalokrat zavedamo, da traja prvi september 365 dni," so pred začetkom novega šolskega leta sporočili s Policijske uprave Murska Sobota (PUMS) oziroma njihovega sektorja uniformirane policije.


V obdobju od leta 2012 do 26. avgusta 2018 je bilo v prometnih nesrečah v Pomurju udeleženih 99 otrok, od tega sta dva umrla, devet jih je bilo hudo in 79 lahko telesno poškodovanih.


Vsaka šola mora imeti izdelan načrt varnih šolskih poti, učitelji z njim seznanijo starše in otroke ob začetku šolskega leta ter jih opozorijo na najpogostejša nepravilna ravnanja in nevarnosti na šolskih poteh, poudarek pa je tudi na prometnem režimu ob avtobusnih postajališčih, ko otroci prihajajo v šolo ali odhajajo domov.

image
Policija septembra še bolj poostreno varuje šole.Aleš Cipot


Mimo avtobusa, ustavljenega na zaznamovanem mestu na cesti ali na zaznamovani niši, ki je rezervirana za avtobuse ali avtotaksi vozila, morajo vozniki peljati tako, da je zagotovljena varnost pešcev. "Če potniki vstopajo ali izstopajo, je treba voziti mimo z zmanjšano hitrostjo in posebno previdno," poudarja Srečko Šteiner, policijski inšpektor za promet.

image
Prvi šolski dan prinaša otroku veliko novosti.Igor Napast


Vsi moramo biti vedno pripeti

Prevoz otrok v avtomobilu


Posebno pozornost v vozilu moramo nameniti otrokom, ob začetku šolskega leta poudarja Jože Škrilec, diplomirani inženir prometa. Otroci se v vozilu lahko vozijo le, če so starosti primerno zavarovani v ležiščih, homologiranih otroških varnostnih sedežih ali s homologiranimi pripomočki, ki omogočajo uporabo običajnih varnostnih pasov. Ležišča ali sedeži so lahko v skladu z navodili proizvajalca pripeti na prednjem ali zadnjem sedežu v vozilu. V avtomobilih, v katerih zaradi konstrukcijskih lastnosti avtomobila otroka ni mogoče zavarovati na prej opisan način, smejo sedeti otroci do dvanajstega leta starosti na zadnjih sedežih. "Zmotno je tudi razmišljanje, da lahko otroka zaščitimo med vožnjo, če recimo sedimo v avtomobilu na zadnjih sedežih in ga držimo v naročju. V tem primeru, če tudi sami nismo pripeti, ob trku udarimo ob prednje sedeže in tako poškodujemo otroka. Otrok naj se vedno vozi v otroškem sedežu in pravilno pripet," še opozarja Jože Škrilec.


Mimo vozila za prevoz otrok, ustavljenega ob cesti, ki je posebej označen za prevoz otrok in ima vključene varnostne utripalke, ker otroci vstopajo ali izstopajo, je voznik dolžan peljati z zmanjšano hitrostjo, in če je treba, se mora, tako Šteiner, ustaviti:

image
Policija opozarja šolarje in njihove starše na nevarnosti v prometu.Aleš Cipot


"Kadar je vozilo, ki je posebej označeno za prevoz skupine otrok in ima vključene varnostne utripalke, ker otroci vstopajo ali izstopajo, ustavljeno na cesti, vožnja mimo za vozila, ki vozijo po istem pasu, ni dovoljena, vozniki vozil, ki vozijo mimo po pasu v nasprotni smeri, pa morajo voziti z zmanjšano hitrostjo in posebno previdno ter po potrebi vozilo ustaviti."

image
Prvi šolski dan.Aleš Cipot
šolarji promet ceste nevarnosti