vestnik

Turnišče: Pri cerkvi bo kolesarnica s kolesi

Majda Horvat, 17. 2. 2021
Majda Horvat
V Turnišču si želijo še enega družinskega zdravnika in tudi zobozdravnika.
Aktualno

Občina ureja nove prostore za fitnes, kmalu dodatne za vrtec ter ambulanto za še enega zdravnika v zdravstveni postaji.

Sprejet proračun, ki so ga svetniki Občine Turnišče potrdili na januarski seji, daje podlago za izvedbo številnih naložb, ki se jih občina loteva letos. Načrtovani proračunski prihodki znašajo skoraj 2,9 milijona evrov in odhodki 3,3 milijona evrov. Razliko bo občina pokrila z ostankom sredstev iz lanskega leta. 


Dva projekta sta iz dogovora o razvoju regije – ureditev ceste do gospodarske cone, za katero ima Turnišče že potrjeno vlogo, ter gradnja kolesarske steze med Turniščem in Dobrovnikom ter naprej proti Lendavi. »Pričakujemo, da bi lahko večje naročilo objavili februarja, postopke pa tu vodi Občina Dobrovnik,« je povedal turniški župan Borut Horvat.

Borut Horvat, župan občine Turnišče
Osebni arhiv
Borut Horvat, župan občine Turnišče.

S prijavo na poziv lokalne akcijske skupine (LAS) si je občina zagotovila sofinanciranje dveh projektov. V sklopu projekta Skrbna skupnost za skupen razvoj, v katerem sodeluje več sosednjih občin in društev, bodo urejali dvorišče in balinišča pri Polanščkovi domačiji ter kupili opremo za multimedijske vsebine, ki jo potrebujejo za spremljanje dogodkov in prireditev. Drug projekt, v katerega se vključujejo partnerji iz več skupin LAS, je kolesarska veriga na podeželju. Vodilni partner je LAS Gorenjska, Turnišče pa bo dobilo kolesarnico pri cerkvi ter tri navadna kolesa ter dve električni. Poleg bo občina v prihodnje uredila še turističnoinformacijski center (TIC), sanitarije in dodatna parkirišča.


»Direkcija za infrastrukturo pa nam je obljubila, da bodo letos začeli graditi manjkajoči del kolesarske steze od Turnišča do Renkovec,« je še napovedal župan. 

35a7b8b76ba095d228b4feff2f11bd8b
Nataša Juhnov
Občina Turnišče

Z lastnimi sredstvi so v Turnišču že začeli preurejati prostore v objektu, kjer je prej poslovala Rodovita in kamor se bo preselil fitnes center, prostore, kjer ta zdaj deluje, pa bo občina uredila za potrebe vrtca. Dva oddelka namreč gostujeta v prostorih osnovne šole, število otrok pa se v občini še povečuje. V načrtu imajo tudi obnovo opreme v tehnični učilnici osnovne šole in ureditev sanitarij v vrtcu, nadaljujejo pa tudi obnavljanje zdravstvene postaje.
Tudi letos bodo nadaljevali urejanje sistema odvajanja vode ter obnovili in zgradili še nekaj cest in pločnikov.

Čakajo na zdravnika in zobozdravnika
Občina Turnišče si že nekaj časa prizadeva, da bi v zdravstveni postaji, ki sodi k Zdravstvenemu domu (ZD) Lendava, delal še en družinski zdravnik. Ta naj bi opravljal tudi hišne obiske, zagotavljal nujno medicinsko pomoč in izvajal preventivne programe. Občani pa zahtevajo tudi zobozdravnika.
ZD Lendava je v preteklosti že napotil na delo v Turnišče dva zdravnika splošne medicine, vendar se bolniki zanju niso odločali. Zdaj bodo poskušali najti novega, občina pa bo za njegovo delo uredila dodatno ambulanto.
Zdravstveni dom pa že nekaj časa išče zobozdravnike, v Turnišču naj bi začel delati prvi, ki jim ga bo uspelo zaposliti. 

občina-turnišče proračun