vestnik

Pri svetih mašah od jutri zbirajo telefonske številke vernikov

vestnik, 20. 7. 2020
Nataša Juhnov
V primeru povečanega števila okuženih v lokalni skupnosti tudi duhovnik med mašo nosi masko.
Aktualno

Da bi preprečili morebitno širjenje okužb z novim koronavirusom so Slovenski škofje ordinariji sprejeli dodatne preventivne ukrepe, ki začnejo veljati v torek, 21. julija. Bistvena novost je, da bodo morali verniki ob nedeljskih in prazničnih mašah ob vstopu v cerkev v nabiralnik oddati listek s svojo telefonsko številko brez imena in naslova.

Nova navodila so bila dopolnjena na osnovi pripomb Nacionalnega inštituta za javno zdravje in novih predpisov vlade Republike Slovenije. Bistvene novost je, da bodo verniki ob nedeljskih in prazničnih svetih mašah ob vstopu v cerkev v poseben nabiralnik oddali list s svojo telefonsko številko brez imena in naslova.

murska-sobota, cerkev-sv
Nataša Juhnov
Maša v stolnici.

Duhovnik po vsaki maši te listke s telefonskimi številkami zalepi v posebno kuverto, na njej označi dan, datum in uro svete maše ter jo hrani 30 dni, po tem obdobju pa kuverto z listki uniči. V primeru, da je bila pri določeni sveti maši navzoča oseba okužena s koronavirusom, bodo na zahtevo pristojne državne ustanove (inšpektorat, policija, NIJZ) posredovali telefonske številke udeležencev. Ob udeležbi svetih maš med delavnikih oddaja telefonske številke ni obvezna, saj duhovnik običajno pozna vernike.

cerkev, koronavirus
Nataša Juhnov
Verniki bodo ob vstopu v cerkev svoje telefonske številke brez imena in naslova oddali v škatlo.

Zapisali so še, da v primeru povečanega števila okuženih v lokalni skupnosti tudi duhovnik med mašo nosi masko. Med in po vsaki maši je potrebno cerkev temeljito zračiti, sveta maša na prostem (na prostoru v zasebni lasti, na primer župnije) je dovoljena z upoštevanjem medosebne razdalje 1,5 metra, razkuževanjem rok, sedežnim redom in oddajo telefonskih številk vseh udeležencev. Če ni mogoče zagotoviti razdalje 1,5 metra, morajo vsi prisotni nositi maske. Svete maše na prostem se lahko udeleži do največ 500 vernikov, vključno z ministranti, pevci, organisti, glavnim mašnikom in somašniki. Pogostitve in posebni programi druženja po mašah do nadaljnjega niso dovoljeni. Tudi birme do nadaljnjega potekajo na prostem, le izjemoma v cerkvi.

murska-sobota, cerkev-sv
Nataša Juhnov
Maša v stolnici.

Poletni oratoriji in počitniško druženje oziroma delavnice lahko v dogovoru s krajevnim ordinarijem potekajo ob upoštevanju navodil in predpisov državnih ustanov.  V kolikor je udeležencev več kot 50, se razdelijo v manjše skupine. Starši oziroma zakoniti zastopniki otrok morajo dati pisno soglasje, s katerim prevzemajo odgovornost v primeru morebitne okužbe ali karantene. Do nadaljnjega so preklicana tudi vsa dovoljenja za izvedbo seminarjev in predavanj, ki jih izvajajo škofje, duhovniki, redovnice ali redovniki in laiki iz tujine. 

murska-sobota, cerkev-sv
Nataša Juhnov
Maša v stolnici.

V primeru poslabšanja zdravstvenega stanja in zaostrovanja državnih navodil, lahko vsak škof za svojo škofijo sprejme dodatne omejitve na področju verskega oziroma bogoslužnega življenja župnij.

svete-maše koronavirus nijz