vestnik

Pridni k birmi junija, poredni šele jeseni

Vestnik, 11. 5. 2021
Vestnik
Župnijska cerkev sv. Jurija
Aktualno

Odločitev domačega župnika, da bo zakrament birme pred poletjem podelil le izbranim otrokom, je razjezila starše

V Svetem Juriju ob Ščavnici je prah dvignil tamkajšnji župnik Boštjan Ošlaj, ki se je odločil, da zakrament birme podeli le določenim otrokom. »Župnik je otroke z besedami razdelil na »pridne« in »poredne«, s tem pa ustvaril razkol med otroci in razočaranje med starši,« nam je zaupala ena izmed mam. Tako imenovani »pridni« bodo namreč po njegovi odločitvi zakrament birme prejeli junija, preostalim pa bo ta možnost dana šele jeseni, v kolikor bodo vestno obiskovali maše čez poletje.

»V šoli prihaja do norčevanj med otroci. Žalostno je, da nekdo ne more prejeti zakramenta, kljub temu, da je prej vsa leta obiskoval verouk in sodeloval,« je še pojasnila mama, ki jo je dodatno razočaralo spoznanje, da starše o tej odločitvi župnik sploh ni obvestil, ampak so to izvedeli po tistem, ko je organiziral sestanek le za starše »pridnih« otrok. Pri tej odločitvi naj bi župnik užival tudi podporo murskosoboškega škofa Petra Štumpfa.

sveti-jurij-ob-ščavnici
Vestnik
V Svetem Juriju ob Ščavnici je prah dvignil tamkajšnji župnik Boštjan Ošlaj, ki se je odločil, da zakrament birme podeli le določenim otrokom.

Zakrament zahteva resno pripravo

Za pojasnilo smo povprašali škofijo, odgovor pa prejeli od župnika Ošlaja. »Slovenski škofje so določili, da v času epidemije župniki presodijo o tem, kdaj bo po župnijah birma in kdaj ne bo. Škofje so zapisali: Ko je primerno število pripravljenih, naj duhovniki zaprosi za podelitev zakramenta,« je pojasnil in poudaril, da čas birme ni vezan na čas epidemije, ampak na sodelovanje in pripravljenost birmancev, staršev in botrov. »V času epidemije sem kljub omejenim možnostim iskal različne načine, kako ljudem in otrokom približati in utrjevati vero, tudi preko kateheze, ki je potekala na daljavo, da se priprava in verska vzgoja ne prekineta. Vsak otrok je dobil na e-mail staršev tedensko vzpodbudo in nalogo. Večina je redno sodelovala, odgovarjala in pošiljala odgovore. Druga polovica pa se na povabila v 7 mesecih ni odzvala niti enkrat,« je še pojasnil. Birma po njegovih besedah, kot vsak drugi zakrament, zahteva resno pripravo. »Če to velja za šoferski izpit in za vse poklice in druge veščine, velja to tudi za prejem zakramentov.« Očitek, da starši niso bili seznanjeni o tej možnosti je zavrnil. »Staršem je bil že v začetku leta predstavljen način dela in so bili seznanjeni sproti, a žal se niso odzivali. Zato menim, da je narobe iskati krivdo drugod. Kot duhovnik si želim, da bi vsak otrok preko vzgleda svojih staršev imel dobro krščansko vzgojo z dobro katehezo, redno molitvijo in prejemanjem zakramentov. Zato jih vzpodbujam in dajem možnost, da njihove otroke skupaj pripravimo na prejem zakramentov uvajanja.«

sveti-jurij-ob-ščavnici cerkev zakrament-birme