vestnik

Prihaja sezona gripe: s cepljenji že pričeli

I. B., 1. 10. 2018
Janko Rath
Lansko sezono je bilo v Sloveniji cepljenih 84.000 ljudi
Aktualno

V prihodnjih tednih in mesecih se pričakuje obolevanje prebivalcev za gripo. Lansko sezono je bilo v Sloveniji cepljenih 84.000 ljudi.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je sporočil, da so z oktobrom pričeli s cepljenjem proti sezonski gripi. V prihodnjih tednih in mesecih namreč pričakujejo obolevanje prebivalcev za to boleznijo. Pravijo sicer, da je nemogoče napovedati, kakšna bo letošnja sezona gripe, običajno pa je vrh sezone vsako leto januarja ali februarja, ko zboli največ oseb. Se pa gripi vsako jesen in zimo pridružijo še drugi povzročitelji okužb dihal.
Kako preprečiti širjenje gripe:
"Gripa je zelonalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja ter se izogibamo natrpanim prostorom;cepimo se proti gripi in tako zmanjšajmo verjetnost, da bi po okužbi zboleli;če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje: temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav," sporoča NIJZ.


3ea5a71ec5f69dac6aca0185cc031bf8
Profimedia
V prihodnjih tednih in mesecih NIJZ pričakuje obolevanje prebivalcev za gripo.


Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah prebivalstva pa lahko bolezen poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti, kot so virusne in bakterijske pljučnice, ter tudi z višjo smrtnostjo.

Cepi se več Slovencev, a v primerjavi z EU zelo malo

Z NIJZ še sporočajo, da je v Sloveniji precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Lansko sezono je bilo v Sloveniji cepljenih 84.000 ljudi, leto pred tem pa manj kot 70.000. Pred desetimi leti se je za cepljenje odločajo precej več prebivalcev, in sicer okrog 200.000. "Tudi delež cepljenih v starostni skupini 65 let in več se je v zadnji sezoni povišal v primerjavi s predzadnjo in je znašal 11,7 odstotka, kar pa je še vedno daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov," dodajajo.


60a02cff1a25b5375ba00d917a1b8484
Igor Napast
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji.


Cena cepljenja proti gripi znaša 14 evrov, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa stane 7 evrov.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/OTQOHV_yRTc##

gripa cepljenje nijz