vestnik

Prihajajo novi boni: 100 oziroma 50 evrov za turizem, gostinstvo, šport in kulturo

STA, Vestnik, 17. 6. 2021
Twitter Vlada RS
Simon Zajc
Aktualno

Vlada je danes potrdila predlog novega interventnega zakona za omilitev posledic epidemije za gospodarstvo, ki predvideva za 243 milijonov evrov pomoči, med drugim nove bone. Potrdila je tudi predlog prenove gradbeno-prostorske zakonodaje, s katero želi poenostaviti in pospešiti postopke. Sprostila je obratovanje vseh trgovin in storitev.

Predlog novega interventnega zakona je primarno usmerjen na področje turizma in gostinstva, industrije srečanj, športa in kulture, kjer zagotavlja državno pomoč v obliki financiranja regresa za letni dopust, povračila stroškov industriji srečanj ter denarnega povračila filmski in avdiovizualni industriji.

Med ukrepi so tudi novi boni za storitve, vredni 129,2 milijona evrov, ki so namenjeni izboljšanju gospodarskega položaja na področju potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi. Odrasli državljani bodo prejeli bon v višini 100 evrov, mladoletni pa v višini 50 evrov. Boni bodo veljali do konca leta z možnostjo podaljšanja šest mesecev. Podobni bodo lanskim, lahko jih bomo prenesli in delili. 

Trgovine skoraj brez omejitev

Vlada je zaradi izboljšanja epidemioloških razmer odločila, da s ponedeljkom po vsej državi ponovno omogoči opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev. Tako bo njihovo obratovanje skoraj nemoteno, obratovalni čas bo omejen le v diskotekah in nočnih klubih, in sicer do polnoči. V nekaterih storitvah se bodo morali zaposleni še naprej testirati. V gostinstvu bo po novem veljal le še pogoj glede razdalje treh metrov med robovi miz.

Voznikom avtobusov, sprevodnikom in osebju žičniških naprav se od ponedeljka ne bo treba več enkrat tedensko testirati na novi koronavirus, če covida-19 niso preboleli ali niso cepljeni. Izjema pa zaradi majhnega delovnega okolja ne bo veljala za taksiste, je odločila vlada.

Tudi ta teden je vlada prerazporedila sredstva državnega proračuna. Za financiranje dodatkov je delodajalcem v javnem sektorju razporedila 36 milijonov evrov. Ministrstvu za zdravje je razporedila tri milijone evrov, med drugim za storitve cepljenja in nakup cepiv. Ministrstvu za delo je razporedila 2,86 milijona evrov, ministrstvu za infrastrukturo 1,27 milijona evrov, ministrstvu za izobraževanje približno milijon evrov, ministrstvu za zunanje zadeve pa 193.000 evrov za nakup avdio-video konferenčne opreme ter storitev za izvedbo dogodkov v okviru predsedovanja Svetu EU. Upravi RS za zaščito in reševanje je razporedila 479.000 evrov.

Sredstva tudi za sanacijo in obnovo gozdov
Predloga novega gradbenega zakona in novega zakona o urejanju prostora ne spreminjata sedanjega sistema, ampak ga nadgrajujeta, tako da bodo postopki gradnje objektov in umeščanja v prostor enostavnejši in hitrejši, je dejal minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Poleg poenostavitve postopkov je predvidena tudi možnost digitalnega poslovanja na tem področju.


Vlada je potrdila prvi paket ukrepov strateškega sveta za digitalizacijo, ki ga sestavlja 41 ukrepov s področij javne uprave in digitalne družbe, gospodarstva in podjetniškega okolja, zdravstva, izobraževanja, novih tehnologij in digitalne diplomacije. Vsebino bodo predstavili na posebni novinarski konferenci prihodnji teden.


Vlada je sprejela spremenjeni uredbi o ukrepih za sanacijo in obnovo gozda po žledu med 30. januarjem in 10. februarjem 2014 ter o ukrepih za sanacijo in obnovo gozda po vetrolomu iz programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020. S spremembami bo med drugim omogočeno sofinanciranje ukrepov v prehodnem obdobju izvajanja programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020, to je v letih 2021 in 2022.

vlada gospodarstvo