vestnik

Prihodnji teden vrata odpira sejem Megra

Vestnik.si, 28. 2. 2023
Jure Kljajić
Boris Nicolas Erjavec
Aktualno

Med 8. in 11. marcem bo v Gornji Radgoni potekal 32. mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale, obrti in trajnostnih tehnologij (Megra), ki bo predstavil najnovejše možnosti sodobne in zelene novogradnje, za obnovo stavb in urejanje okolice. Sejem bo odprla ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Na 9500 kvadratnih metrih razstavnega prostora se bo predstavilo 185 razstavljavcev iz dvanajstih držav. Pod okriljem Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala, ki deluje pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije, se bodo tako predstavili najpomembnejši slovenski ponudniki gradbenih del in materialov, svojo ponudbo pa bodo predstavile tudi območna obrtno-podjetniška zbornica Pomurja ter sekcije obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS). 

pomurski-sejem, novinarska-konferenca-megra-2023, gornja-radgona
Jure Kljajić
Sejem Megra so predstavili Natalija Dvoršak, projektna vodja sejma, Boris Nicolas Erjavec, izvršni direktor Pomurskega sejma in Sandra Sedmak, strokovna vodja programa (z leve).

Ključni poudarki sejma bodo na nizkoenergijski in trajnostni gradnji ter na energetski in siceršnji sanaciji stavb. Poleg bogatega razstavnega programa, ki bo spremljal sejem, bo pestra tudi ponudba izobraževanj in kariernih možnosti za mlade. Območne obrtno-podjetniške zbornice Pomurja in sekcije OZS bodo skupaj s Pomursko gospodarsko zbornico in Zavodom za zaposlovanje predstavile deficitarne poklice v gradbeništvu, med drugim so to poklici kleparja, tesarja, krovca, zidarja in keramičarja, vsi ti poklici pa bodo predstavljeni na izobraževalnem dnevu slovenskega gradbeništva v petek, 10. marca. 

pomurski-sejem, novinarska-konferenca-megra-2023, gornja-radgona
Jure Kljajić
Natalija Dvoršak

Zanimivost sejma bodo tudi svetovanja za obiskovalce o pridobitvi nepovratnih sredstev in ugodnih kreditev Eko sklada, pripravljajo tudi individualna svetovanja arhitektov in svetovanja o celoviti prenovi stavb, trajnostnem ogrevanju, hlajenju in prezračevanju stavb, strokovnjaki pa bodo odgovarjali tudi na vprašanja o sodobnih bivalnih okoljih v zvezi z zdravstvenimi tveganji. 

pomurski-sejem, novinarska-konferenca-megra-2023, gornja-radgona
Jure Kljajić
Sandra Sedmak

Potekali bodo tudi številni strokovni dogodki ter različna tekmovanja. Med drugim bo potekalo mednarodno tekmovanje mladih slikopleskarjev v okviru evropskega projekta Erasmus+ Painting Skills Academy, na katerem bodo sodelovali mladi tekmovalci iz šestih držav. Potekalo bodo tudi tekmovanje dijakov in študentov gradbeništva v gradnji mostov iz špagetov ter kviz in tekmovanje dijakov srednjih gradbenih šol v znanju in različnih veščinah iz gradbeništva. 

Sejem bo od srede, 8. marca, do sobote, 11. marca, odprt vsak dan med 9. in 17. uro. 

sejem-megra gradimo-z-naravo