vestnik

Proizvodnje se ponovno zaganjajo

T. M., 14. 4. 2020
Nataša Juhnov
Planika (slika je simbolična)
Aktualno

Po dveh tednih ukrepov so ponovno začeli normalno obratovati v soboški Tovarni kovinske opreme in Planiki. Tudi Arcont nazaj na polni delovni čas

V soboški Tovarni kovinske opreme (TKO), v kateri je 200 zaposlenih, so po dvotedenski zaustavitvi proizvodnje to ponovno zagnali. Kot pojasnjuje direktor Alojz Bokan, je proizvodnja stekla v skoraj istem obsegu kot pred ustavitivijo, pri tem so še dodatno zaostrili varnostne ukrepe na delovnem mestu, predvsem glede zaščitne opreme in bližine delavcev na delovnem mestu. Takrat so se za takšno potezo odločili tudi zato, ker so podobno storili njihovi partnerji v Nemčiji, od katerih jih je večina proizvodnje že zagnala, preostali bodo to storili naslednji teden. TKO pa jim lahko od prešnjega tedna ponovno dobavlja blago. 

Po dveh tednih je začela obratovati tudi turniška Planika, tehnični direktor Milan Jaklin pravi, da tudi oni nadaljujejo proizvodnjo v normalnem obsegu kot pred ustavitvijo. V pomurskem predstavništvu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije pa potrjujejo, da so delavci prejeli vso potrebno zaščitno opremo. 

Kot pojasnjuje pomurski predstavnik Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije Robert Seršen, so se tudi v gornjeradgonskem Arcontu po velikonočnih praznikih vrnili nazaj na polni delovni čas. Pred tem so tega začasno skrajšali za eno uro, prozivodnjo pa zmanjšali za 30 odstotkov. Medtem večina od okoli 130 zaposlenih v hčerinski družbi Arcont IP ostaja na čakanju, razen okoli 25 delavcev, ki nadaljujejo z delom za potrebe materinske družbe. Ljutomerski Farmtech je podaljšal izvajanje ukrepa čakanja na domu, ravno tako je še vedno zaustavljena proizvodnja družbe Altrad Liv v Rogašovcih in večji del Varstrojeve proizvodnje v Lendavi. 

gospodarstvo pomurje