vestnik

Projekt 321 Go: Povezali pred stoletjem pretrgane poti

A. Nana Rituper Rodež, 20. 5. 2019
A. Nana Rituper Rodež
Alexandra Rieger, predstavnica vodilnega partnerja jOPERA, in Tamara Andrejek iz Pomurskega muzeja Murska Sobota.
Aktualno

Pred kratkim se je zaključil triletni projekt 3 gradovi, 2 deželi, 1 zgodba ali krajše 321 Go, v katerem so sodelovali trije gradovi iz dveh držav ter si prizadevali zasnovati skupno zgodbo.

Namen je bil na tem območju raziskati kulturno dediščino, jo ustrezno predstaviti in jo povezati s turističnimi destinacijami ter v geografskem čezmejnem podeželskem prostoru zasnovati nove kulturnoturistične storitve. Po treh letih in uradnem sklepu skupnega projekta, v katerem so sodelovali trije partnerji, Krajinski park Goričko, Pomurski muzej Murska Sobota (PMMS) in vodilni partner jOPERA iz Ženavec (Jennersdorf), si želijo da bi sodelovanje nadaljevali in nadgradili, je povedala umetnostna zgodovinarka Tamara Andrejek, koordinatorica projekta pri PMMS.


Vsi trije gradovi, murskosoboški, grad pri Gradu na Goričkem in grad Tabor v Južni Gradiščanski v Avstriji, so tudi s pomočjo tega projekta na novo zaživeli, saj so dobili nove ali prenovljene muzejske razstave. Na gradu pri Gradu so zasnovali novo stalno razstavo o preteklosti gradu in grajski gospodi, stekla je tudi obnova grajske kapele in predprostora, ki je namenjen različnim kulturnim dogodkom in priložnostnim prireditvam. Tudi v Murski Soboti so postavili novo razstavo, težišče pa je na obnovi baročnega salona, kjer so rekonstruirali rokokojsko peč. Grad Tabor je dobil razstavo o oblekah, kakršne so nosili graščaki in grofje po gradovih. Nastala je tudi brošura v treh jezikih, ki obiskovalce popelje po poteh vseh treh gradov in jih povabi, naj se ustavijo na zanimivih ali zgodovinsko pomembnih vmesnih točkah.

Izšla bo monografija gradov

Za obiskovalce je pomembno tudi dogajanje na teh gradovih, povezano s tradicijo in sejmi. Rokodelci obeh držav sodelujejo na božičnem sejmu na gradu Tabor in v začetku oktobra na sejmu na gradu pri Gradu na Goričkem. S temi sejmi in srečanji rokodelcev so povezane tudi različne delavnice, na katerih lahko obiskovalci spoznavajo veščine izdelovanja različnih izdelkov, s čimer se veščine prenašajo iz roda v rod. Partnerji sodelujejo tudi na področju likovne umetnosti, fotografije in filma, pri čemer se najpogosteje tematsko posvečajo krajini, ljudem in dediščini. Med drugim so v sklopu projekta posneli kratki film, ki prikazuje lepote krajine in gradove.
Tik pred izidom je še zgodovinska monografija gradov, ki bo dostopna v elektronski različici, kmalu pa bo izšla še v tiskani verziji. Kot je povedala Andrejkova, monografija zajema prispevke več avtorjev iz vseh treh ustanov, opremljena je z arhivskimi in avtorskimi fotografijami, zemljevidi, posnetki originalnih listin, ki so jih raziskovalci pridobili iz pretežno madžarskih arhivov. Najobsežnejši je članek o gradu Murska Sobota in tukajšnjih grofovskih rodbinah od srednjega veka do zadnjih grofov Szaparyjev, ki so tu pustili najmočnejši pečat.
Projekt sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj v okviru programa Interreg V-A 2014–2020, njegova celotna vrednost pa je okoli 800 tisoč evrov.
Nataša Juhnov
Vsi trije gradovi, murskosoboški, grad pri Gradu na Goričkem in grad Tabor v Južni Gradiščanski v Avstriji, so tudi s pomočjo tega projekta na novo zaživeli. 
321 go zaključek projekta