vestnik

Prometne nesreče: Hitro je hitro prehitro

Oglasno sporočilo, 18. 6. 2018
Aktualno

Sodoben tempo življenja je neizprosen, ljudje venomer nekam hitimo. Žal tudi v smrt, kot kaže statistika prometnih nesreč. Vzrok za vsako drugo smrtno žrtev na slovenskih cestah je namreč neprilagojena hitrost.

Ljudje smo čudna bitja. Želimo si reda in miru, po drugi strani pa ne pristajamo na omejitve različnih vrst, posebej tiste, ki so nam servirane v obliki prometnih znakov, ki sporočajo najvišje dovoljene hitrosti na posameznih odsekih cest. Kot da ne bi razumeli, da niso tam zato, da nas pri hitenju do naslednje aktivnosti v življenju omejujejo, temveč varujejo – da bomo do nje dejansko prišli.


Da prehitra vožnja ogroža življenja vseh nas, je večini jasno. A kljub temu se vozniki dvo-, štiri- in večkolesnikov omejitev hitrosti vendarle ne držijo. Posebej problematične so prekoračitve omejitev hitrosti v naseljih in na regionalnih cestah, torej tam, kjer v enačbo smeri vožnje in hitrosti kaj hitro lahko vskoči še kakšna neznanka (ali pa neznanec, predmet, žival itd.).

Preventiva je boljša od kurative

V želji, da bi zajezili smrtni davek domačih cest, bodo Agencija za varnost prometa RS, Policija in druge povezane organizacije junija in avgusta izvajali preventivno nacionalno akcijo Hitrost. Poleg t. i. maratonov merjenja hitrosti omenjene organizacije intenzivno delajo na ozaveščanju voznikov. Ne 10, 20 ali 30 km/h, že 1 km/h previsoka hitrost je lahko usodna razlika – med življenjem in smrtjo ali trajnimi zdravstvenimi posledicami. Vedeti moramo, da prekoračitev omejitev hitrosti pogosto vodi še do kopičenja napak, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti, pa tudi prekratka varnostna razdalja. Ker se ne moremo težavi ali oviri pravočasno izogniti ali varno ustaviti, poči – a takrat je prepozno. Zaradi višjih hitrosti se ne podaljša le zavorna pot, težje so tudi posledice prometnih nesreč. O hitrosti je treba razmišljati stalno. Je tistih nekaj sekund ali minut v razliki prihoda na cilj vredno tveganja poškodb, materialne škode in ogrožanja življenj?

Sporočilo, ki se dotakne

Agencija za varnost prometa (AVP) se zaveda, da je treba ljudem, preobremenjenim z informacijami, sporočila servirati na način, ki ga razumejo. V sodobnem svetu so to predvsem video vsebine, zato so pripravili medijsko kampanjo, v kateri sodelujejo znani Slovenci.
Na Agenciji za varnost prometa dodajajo: »Namen nove medijske kampanje je spremeniti obnašanje voznikov. Logika je preprosta: na začetku oglasa je predstavljeno razmišljanje voznika, ki ne prepoznava nevarnosti na cesti, nato prikažemo, kaj vse se nam lahko zgodi v primeru neupoštevanja cestno -rometnih predpisov, na koncu oglasa pa ponudimo enostavno rešitev, ki ni tragična ali boleča.«

Vrsto poučnih video vsebin iz akcije Hitrost ubija, si lahko ogledate na Facebooku ali spletni strani (AVP).
avp hitrost nesreče promet varnost v cestnem prometu varna vožnja oglasno sporočilo