vestnik

Prometni prekrški v tujini: Kazen pride po pošti 

ABE, 16. 8. 2018
Nataša Juhnov
Ne le doma, po predpisih je treba voziti tudi v tujini. 
Aktualno

Tudi pri vožnji v drugih državah je treba spoštovati prometne predpise. Tuji varnostni organi kazen za prekršek pošljejo na domači naslov lastnika vozila

Še 15 dni nas loči od konca šolskih počitnic, nekateri pa na dopust najraje odpotujejo prav v tem času. Največkrat se kar z avtomobilom ali motornim kolesom odpravijo na pot v tujino, še posebej v sosednje države. Ko potujemo v tujino, je seveda treba spoštovati tamkajšnje prometne predpise, če jih ne, smo lahko kaznovani oziroma moramo plačati globo. Če nas policija v tujini ustavi na kraju prometnega prekrška, je postopek dokaj jasen: globo je treba poravnati takoj.

Največ takšnih predlogov za priznanje in izvršitev odločb tujega organa je celjsko okrajno sodišče prejelo iz Avstrije, Nemčije, Hrvaške in Madžarske.


Bolj zapletena je izterjava glob za prekrške, ki jih zaznajo samodejne naprave – radarji oziroma merilniki varnostne razdalje –, na primer prekoračitve hitrosti ali prekratke varnostne razdalje. Tuji organi podatke o lastniku slovenskega vozila, ki zakrivi prometni prekršek, v tem primeru dobijo od ministrstva za infrastrukturo, to pa tudi vodi evidenco registriranih motornih vozil pri nas in opravlja naloge nacionalne kontaktne točke za izmenjavo podatkov iz evidence registriranih vozil z državami članicami Evropske unije (EU).


Tako torej organom držav EU ni težko pridobiti podatkov, država, v kateri je bil storjen prekršek, pa se sama odloči, ali bo uvedla postopek. Ko recimo dobimo obvestilo o prometnem prekršku, je globo treba poravnati. Če je ne, tuji organ lahko zaprosi za izvršitev pravnomočne odločbe pri okrajnem sodišču v Celju, ki je v Sloveniji pristojno za izvrševanje odločb sodišč in drugih organov v državah članicah EU. Največ takšnih predlogov za priznanje in izvršitev odločb tujega organa je celjsko okrajno sodišče prejelo iz Avstrije, Nemčije, Hrvaške in Madžarske.

Nataša Juhnov
Ne le doma, po predpisih je treba voziti tudi v tujini. 
kazni temno promet prekrški sodišča