vestnik

Proti svinjskim hlevom v Ocinju so tudi Avstrijci

Majda Horvat, Damjana Nemeš, 20. 11. 2020
Vestnik.si
Hlev za plemenske svinje bi stal na kraju, kjer so nekoč že pitali govedo.
Aktualno

ARSO odločil, da je treba za dva nova svinjska hleva, ki ju načrtuje Panvita, opraviti presojo vplivov na okolje. Direktor pravi, da ta odločitev ne bo vplivala na njihove načrte

Panvita bo morala za gradnjo hlevov za plemenske svinje v Ocinju izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. Tak sklep je v predhodnem postopku sprejela in pred nekaj dnevi objavila Agencija RS za okolje (ARSO). Prav tako je okoljska agencija odločila, da se zahtevek nekaterih prebivalcev Ocinja, da se jim prizna status stranskega udeleženca v predhodnem postopku, zavrže.

Odločitev po besedah Viraga ni kredibilna


Odločitev glede pravice posameznikov do statusa stranskega udeleženca v predhodnem postopku ni presenetljiva, preobrat pri načrtovani investiciji pa pomeni odločitev glede potrebnosti izvedbe presoje vplivov na okolje. Direktor Panvite Branko Virag je namreč še julija letos zagotavljal, da so z ministrstva za okolje in prostor prejeli potrditev, da za postavitev novih hlevov na območju, kjer je v preteklosti že potekala reja govejih pitancev, presoja vplivov na okolje ni potrebna.
To so predstavniki Panvite zatrdili tudi na izrednem zboru vaščanov Ocinja in dela Serdice, ki je bil septembra. Poudarjali so, da je po uredbi o posegih v okolje presoja vplivov na okolje potrebna za objekte z najmanj 900 mesti za plemenske svinje, sami pa z naložbo tega praga ne bodo presegli. 

ocinje, hlev, plemenske-svinje, skupina-panvita
Damjana Nemeš
Branko Virag, direktor Skupine Panvita.

»Prišlo je do neljube situacije. Menimo, da odločitev ARSA ni kredibilna, zato smo se zoper njo pritožili. To pa nikakor ne bo vplivalo na naše načrte, nadaljevali bomo vse aktivnosti v smeri, da bomo tam gradili,« je zatrdil Virag. Dodal je, da bodo presojo vplivov na okolje opravili, če bo njihova pritožba zavrnjena, vendar je prepričan, da okoljska agencija glede tega nima prav. »Dobili smo pozitivno mnenje območne enote Zavoda RS za varstvo narave Maribor, vendar ARSO to mnenje zavrača. Mislim, da gre pri vsem skupaj samo za igrice in za pridobivanje časa.«


Domačini se bodo pritožili 
Glede statusa stranskih udeležencev v postopku okoljska agencija ugotavlja, da krajani Ocinja v predhodnem postopku to ne morejo biti. Oziroma je to predvideno samo za relevantne nevladne organizacije, če upravni organ v predhodnem postopku odloči, da presoja vplivov na okolje za neki poseg ni potrebna. Okoljskim organizacijam, ki delujejo v javnem interesu, pa je v tem primeru sodelovanje dovoljeno oziroma omejeno le na pritožbo.

ocinje, hlevi, plemenske-svinje, panvita
Vestnik.si
Ocinje

Krajani Ocinja in sosednje Serdice sicer pravijo, da se bodo zoper zavrnitev zahtevka pritožili, saj odločno nasprotujejo gradnji hlevov in bodo vztrajali, da do tega ne bo prišlo. »Stik z nami so vzpostavili tudi nekateri prebivalci sosednjih krajev v Avstriji, predvsem vinogradniki in kmetje. Kot so nam povedali, so tudi oni proti, saj se trudijo, da bi privabili v svoje kraje čim več turistov, hlev, ki bi stal blizu meje, in morebiten smrad, ki bi se od tam širil, pa bi lahko odvrnila turiste,« je za Vestnik povedal eden od vaščanov Ocinja, ki ne želi biti imenovan. 

Poseg v Naturo 2000
Pri sklepu, da je za načrtovano gradnjo dveh hlevov za plemenske svinje v Ocinju treba izvesti presojo vplivov na okolje, ARSO v obrazložitvi med drugim navaja, da v predhodnem postopku ni mogoče preveriti učinkovitosti, izvršljivosti in primernosti ukrepov varstva okolja z vidika poseganja v območje Natura 2000 in zavarovano območje. Ob tem še navaja, da ima nosilka nameravanega posega o tem drugačno mnenje. 

hlev ocinje panvita