vestnik

Protitočno letalo: Letos štirikrat nad Pomurjem, v zrak ga pošljejo v petih minutah

ABE, 29. 7. 2020
LC Maribor
Takšno pot je protitočno letalo iz Maribora opravilo pred enim od neurij nad Pomurjem.
Aktualno

Na ministrstvu za kmetijstvo sicer menijo, da so najboljša obramba pred točo zaščitne mreže, ki pa so smiselne in primerne le v trajnih nasadih, in zavarovanje kmetijskih pridelkov.

Letalski center (LC) Maribor bo po pogodbi z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano do 15. septembra zagotavljal stalno poletno dežurstvo za sistem obrambe pred točo nad Pomurjem. Letos so pogodbo za letalsko obrambo pred točo podpisale prav vse pomurske občine. LC Maribor ima za protitočno obrambo na voljo 240 tisoč evrov, od tega kmetijsko ministrstvo prispeva tretjino, občine iz Pomurja in Podravja, kjer LC Maribor prav tako skrbi za obrambo pred točo, pa preostali dve tretjini.

366a3c03da2df91b16809324065e6467
Aleš Cipot
Neurje. Fotografija je simbolična.

Protitočno letalo, ki posipava točonosne oblake s srebrovim jodidom, kar preprečuje nastanek večje in uničujoče toče, je tako ob letošnjih nevihtah iz Maribora v Pomurje poletelo štirikrat. Vsak dan v centru za morebitno posredovanje dežurajo pilot, kopilot in radarski operater, odzivni čas posadke pa je pet minut.

Na ministrstvu za kmetijstvo sicer menijo, da so najboljša obramba pred točo zaščitne mreže, ki pa so smiselne in primerne le v trajnih nasadih, in zavarovanje kmetijskih pridelkov. »Seveda se zavedamo, da popolne obrambe pred točo ni, a bi skupaj z mrežami in zavarovanjem lahko pripomogli k boljši zaščiti premoženja ljudi,« pravi Darko Kralj, vodja protitočne obrambe v LC Maribor.

toča letalo obramba