vestnik

Prvi premiki na območju nekdanjega Potrošnika

Rok Šavel, 4. 8. 2021
Vanesa Jaušovec
Ne degradiranem območju, ki je kazilo podobo mesta, bo v prihodnosti stalo novo trgovsko središče.
Aktualno

Mercator pripravlja teren za gradnjo novega objekta v Murski Soboti. Pričela se je sanacija območja, znan pa je že tudi investitor, ki bo financiral gradnjo.

Lanskega julija je Mercator predstavil načrte za gradnjo dolgo pričakovanega novega trgovskega centra v središču Murske Sobote, ki bi revitaliziral degradirano območje nekdanjega Potrošnika.

rušenje, potrošnik
Vanesa Jaušovec
Predvideno je, da bo nov trgovski center dokončan v letu 2024.

Spomnimo, v načrtu je rušitev propadajočih objektov na zemljišču trgovske družbe, ki obsega 14 tisoč kvadratnih metrov, in gradnja okoli 4350 kvadratnih metrov velikega trgovskega središča. Poleg samopostrežne trgovine bo v objektu tudi več najemniških lokalov in ureditev 130 parkirnih mest, zunanjih zelenih površin, površin za pešce in kolesarje ter otroško igrišče.

rušenje, potrošnik
Vanesa Jaušovec
Prve aktivnosti povezane z gradnjo novega trgovskega centra so se pričele.

Sell and lease back posel

Se pa takrat, vsaj javno, še ni vedelo, kdo bo investicijo, ki je ocenjena na okoli sedem milijonov evrov, dejansko financiral. Gre namreč za tako imenovani "sell and lease back" posel, s čimer investitor zgradi trgovino in jo nato odda Mercatorju v najem. Na ta način nekdanji slovenski trgovec, ki je danes v večinski lasti Fortenova Grupe, širi prodajno mrežo na nove lokacije.

Kot so pred dnevi sporočili iz Mercatorja za Vestnik, se trenutno na lokaciji gradnje novega objekta v Murski Soboti izvaja rušenje, z namenom, da se sanira in počisti obstoječe stanje zaradi varnosti, in da bo lokacija pripravljena, ko bo usklajena in pridobljena vsa potrebna dokumentacija za gradnjo.

Iskra Impuls: Trgovski center bo dokončan v letu 2024

Mercator investitorja v Murski Soboti še ne želi enostransko razkriti, ravno tako pri trgovcu še ne morejo napovedati, kdaj naj bi bil nov trgovski center dokončan, saj je potrebna še sprememba podrobnega prostorskega načrta in ureditev potrebne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja. Je pa trgovska družba, kot poročajo Finance, letos prodala za več kot 20 milijonov evrov trgovin in zemljišč širom Slovenije kranjski družbi Iskra Impuls. Med nakupi podjetja, ki je v večinski lasti Anteja Bračića in se primarno ukvarja s proizvodnjo merilno-procesne opreme, je tudi nekaj razvojnih zemljišč v Murski Soboti.

Kot nam je potrdila ena izmed direktoric Maja Bračić Lotrič, ki je tudi solastnica družbe, gre za posel povezan z gradnjo Mercatorjevega trgovskega centra v Murski Soboti. Po njenih besedah je predvideno, da bo objekt dokončan v letu 2024. Da je s strani investitorja že podana pobuda za spremembo občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje Potrošnik, nam je potrdil tudi soboški župan Aleksander Jevšek, ki je dodal, da bodo spremembo prostorskega akta obravnavali v mestnem svetu v skladu z zakonskimi roki.

mercator
Mercator
Tako naj bi bilo videti novo Mercatorjevo trgovsko središče v Murski Soboti

mercator mercator-center trgovski-center potrošnik iskra-impuls