vestnik

Prvič v zgodovini kraja "velke meše" v Turnišču ne bo

Majda Horvat, 11. 8. 2020
Majda Horvat
V Turnišču se je 15. avgusta vsako leto zbralo nekaj tisoč ljudi. Odpoved sejma in romarskih slovesnosti se bo globoko vtisnila v spomin in srca ljudi.
Aktualno

Občina je odpovedala sejemsko dogajanje, župnija pa množične romarske slovesnosti.

V skrbi za zdravje ljudi in zaradi povečanega tveganja za širjenje okužb s koronavirusom je Občina Turnišče odpovedala tradicionalno sejemsko prireditev ob prazniku Marijinega vnebovzetja 15. avgusta. Prav tako je župnija v Turnišču obvestila vernike, da so odpovedana vsa romarska dogajanja v svetišču Marije pod logom, ki je od leta 2007 tudi osrednje božjepotno središče murskosoboške škofije. Tako ne bo posebne večerne in polnočne svete maše, prav tako ne bo prihoda romarskih skupin in ne romarske svete maše na sam praznik.

Varnost na prvem mestu


»Gre za težko odločitev, vendar vsem udeležencem romarskih slovesnosti in tudi obiskovalcem na prireditvenem prostoru ne bi mogli zagotoviti varnosti,« je povedal turniški župan Borut Horvat. Na ta dan se je v preteklih letih v Turnišču zbralo tudi do dvajset tisoč ljudi, pove, in kljub drugačnim razmeram bi jih bilo tudi letos več kot tisoč. Zaradi omejitev, ki jih je predpisala vlada glede dovoljenega števila ljudi, ki se smejo družiti, in po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so se potem odločili, da sejemske prireditve letos ne bo.

Borut Horvat, župan občine Turnišče
Osebni arhiv
Borut Horvat, župan občine Turnišče.

Odpoved jih bo prizadela, pove župan, saj je občina v širšem okolju znana prav po tej prireditvi, prizadeva pa si in spodbuja tudi romarski turizem. Občina finančnih posledic zaradi odpovedi ne bo imela, bodo pa te občutila predvsem domača društva, ki so se običajno s svojo ponudbo predstavljala na sejmu. V društvih so se tudi odločili, da zaradi prevelikega tveganja, povezanega s širjenjem novega virusa, sami nekih nadomestnih dogodkov v tem času ne bodo organizirali. »Upamo, da bomo lahko izvedli vsaj Ferencovo senje, ki bo oktobra,« je še dejal Horvat. Odpoved sejma ob »velki meši« se je zgodila prvič v času obstoja turniške občine in sploh prvič v zgodovini kraja, vsi pa zdaj upajo, da tudi zadnjič.

velka-meša, turnišče
Majda Horvat
Vrata turniške cerkve ostajajo ves čas odprta, okrnjena ni niti duhovna oskrba.

Doživetje praznika doma


Zaradi odpovedanih cerkvenih slovesnosti za razumevanje prosijo tudi v turniški župniji, vernike pa vabijo, da ta pomemben krščanski praznik praznujejo v domačih župnijah. »Osnovna govorica Boga je biti s tistim, ki je sam, in v tem duhu lahko tudi doma doživiš božjo tolažbo, kajti božja milost ni vezana ne na kraje in ne oblike,« je v tolažbo vsem, ki jih bo odpoved ustaljenih oblik obhajanja praznika Marijinega vnebovzetja v Turnišču osebno prizadela, povedal tamkajšnji župnik Toni Brinjovc. To, se mu zdi, je stvar vere.

c0b965291b555cedf69111cd4eda1ddc
Nataša Juhnov
Toni Brinjovc.

Turnišče je prostor, kjer se čuti Marijina bližina, še pove, zato ljudje radi prihajajo v njihovo cerkev, ki je tudi ena redkih, ki ni zaklenjena. »Sem lahko pridete ob vsakem času in vse dni v tednu, saj je cerkev odprta od šeste ure zjutraj do osme zvečer. Sem lahko poromate sami in kaj zmolite ali pa se izven tega praznika udeležite jutranje ali večerne maše. Vsako prvo soboto v mesecu imamo tudi romarski shod, in to od vsega začetka, pa tudi romarske svete maše. Ob vsakem času pa smo patri na voljo tudi za spoved. Ta duhovna drža in duhovna ponudba sta tukaj vedno in vedno tudi bosta,« je duhovno oskrbo v Turnišču predstavil pater Brinjovc. Zaradi širjenja virusa so torej odpovedane slovesnosti, ki so privabljale množice, saj bi te predstavljale večje tveganje za okužbe.

Tudi pri Gradu in v Apačah ne bodo praznovali 

Množice vernikov so se zbirale tudi pri Gradu na Goričkem, kjer je druga največja Marijina romarska cerkev v Prekmurju, na desnem bregu Mure pa so se verniki zatekali k romarskemu središču v Apačah. »Tudi pri Gradu ne bo 'velke meše' oz. praznovanja. Žal so razmere takšne, da ni možno varno organizirati prireditve,« nam je zaupala županja Občine Grad Cvetka Ficko. Maše pod koronaukrepi, ki že veljajo, bodo, tradicionalni sejem pa odpade tudi v Apačah.

turnišče marijino-vnebovzetje velka-meša