vestnik

Ptički so se ženili tudi v Dokležovju

Vestnik.si, 14. 3. 2023
Osebni arhiv
Gregor je bil znan, da “luč v vodo vrže” in s tem je nastala tradicija spuščanja ”gregorčkov” (pisanih barčič, hišk, deščic s smolo,…), razsvetljenih s svečami in spuščenih po potokih in rekah na predvečer gregorjevega.
Aktualno

Člani Pomurske sekcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (PS DOPPS) so že dvanajstič zapored organizirali akcijo “Ptički se ženijo”.

Člani Pomurske sekcije DOPPS so v dopoldanskem času pričakali obiskovalce v Beltincih in Rakičanu, popoldan pa v Dokležovju. Na stojnicah so ponujali izobraževalno gradivo, zainteresirane obveščali o delovnih akcijah in prihajajočih izletih, jih seznanili z izdelovanjem ptičjih gnezdilnic ter delili svoje znanje. Prav tako so ljubitelje ptic seznanili z vrstami v neposredni okolici. Akcije se je udeležilo okrog 100 ljudi vseh starostnih skupin.

V Beltincih je akcija “Ptički se ženijo” potekala v sodelovanju s TD Beltinci in Zavodom Logarica, v Rakičanu z Dvorcem Rakičan in v Dokležovju z Društvom čolnarjev Dokležovje

dokležovje, ps-dopps, gregorjevo
Osebni arhiv
Škof in murski čolnar Marko sta oženila murske ftiče.

Na Privezu, kot se imenuje prostor ob reki Muri pri mostu med Veržejem in Dokležovjem, je letos gregorjevo potekalo še posebej zanimivo. "Za gregorjevo v Dokležovju smo se povezali z Društvom čolnarjev Dokležovje. Skupaj smo med 14:00 in 18:00 pripravili pester program. Po uvodnemu spoznavanju murskih ptic ob slikah, smo se podali na teren ob starem rokavu Mure in do gramoznice ter se preizkusili v popisovanju ptic. Skupina otrok je popisala 16 vrst ptic. Sledilo je presenečenje – čisto pravo »ftičje gostüvanje«, ko sta škof in murski čolnar Marko oženila murske ftiče po tradicionalnem obredu Ivana Maučeca, otroci pa so se posladkali z ocvirkovimi pogačicami, pereci in sladkimi ptički »iz grmovja«. Potem smo oženjenim ptičkom izdelali hiške – ptičje gnezdilnice. Ob prihajajočem mraku smo po murskem toku spustili čisto naravne »gregorčke«,"  je povedala članica DOPPS Monika Podgorelec.

društvo-za-opazovanje-in-proučevanje-ptic-slovenije ps-dopps ptički-se-ženijo