vestnik

Puklavec Family Wines: Letošnja trgatev bo zgodnja

Vestnik.si, 17. 8. 2018
Arhiv Puklavec Family Wines
Ormoška klet se tako ne glede na njihovo velikost v prihodnje usmerja na vinarjenje s čim manj posegi.
Aktualno

Pri ormoškem vinarju Puklavec Family Wines se bo letošnja trgatev pričela zelo zgodaj, in sicer že 20. avgusta, saj je bilo aprila in maja letos zelo toplo vreme.

Tudi kasneje v juniju jim je bilo vreme naklonjeno, sicer z nekoliko več padavinami, kot bi si želeli, a se obeta odličen letnik 2018. Količinsko bo nekoliko manjši, vendar direktor in glavni enolog Mitja Herga pove, da ima od letošnje trgatve velika pričakovanja, še posebej od sort, kot so rumeni muškat, traminec, sivi pinot, chardonnay in sauvignon. Glede kakovosti poznih sort pa je v tem trenutku še prezgodaj govoriti (pozne sorte: šipon, renski rizling, laški rizling).


afbddf449f9008c8a7bd511acfde94b8
Arhiv Puklavec Family Wines
Letos se bo trgatev začela nekoliko prej.


Tudi letos bodo pri pridelavi sledili trendom in večji poudarek namenili penečim vinom, ki zadnja leta dosegajo pri njih izredno rast in prepoznavnost. Novost pri njih pa je, da se usmerjajo v proizvodnjo nišnega produkta – vina iz posamezne lege. To pomeni, da so izbrali najboljše lege vinogradov in jim že od začetka namenili več pozornosti, kar pomeni za njih tudi veliko več dela. To so predvsem najboljše lege Busek (Vinski vrh) za sivi pinot, Gomila za sauvignon in Kajžar za chardonnay, kjer vsako trto obtežijo z maksimalno 1,5 kg grozdja.


Tako bodo že letos delali selekcijo pridelka in redukcijo v vinogradu ter med temi trtami glede na okus grozdja odbrali najboljše. V praksi to pomeni, da bodo odbrali 10–15% najboljših trt in od tega pridelali 400–500 steklenic vina na hektar, z oznako »special edition«. Ormoška klet se tako ne glede na njihovo velikost v prihodnje usmerja na vinarjenje s čim manj posegi, kar pomeni spontane fermentacije, fermentacija v lesenih sodih in zorenje na drožeh.

Trgatev v številkah:
- S trgatvijo bodo pričeli 20.8., in sicer s sortami za peneča vina. Končali bodo predvidoma konec septembra ali v začetku oktobra.
- Od letošnje trgatve pričakujejo 3.400 t lastnega grozdja in 2000 t od celotnega odkupa, torej skupno 5.400 t grozdja.
- Letos načrtujejo 3.650.000 lvinskega letnika 2018.
- V času trgatve bodo dodatno najeli cca 160 sezonskih delavcev.


f21a7c9b1364c73519a0935107b0543c
Arhiv Puklavec Family Wines
Tudi letos bodo pri pridelavi sledili trendom in večji poudarek namenili penečim vinom.

Puklavec Family Wines trgatev