vestnik

Radenci: Dejana Beriča razrešili kot člana KMVVI

Vida Toš, 22. 2. 2020
Vida Toš
Leljak je kljub vsem pripombam o nezakonitosti dal predlog o razrešitvi Beriča kot člana KMVVI na glasovanje, kar je bilo izglasovano z devetimi glasovi za in šestimi proti.
Aktualno

Ker je župan Roman Leljak to speljal »po domače«, torej mimo določil poslovnika občine, se bo Berič pritožil.

Za pestro dogajanje na dvanajsti redni seji v Radencih je tokrat poskrbela točka dnevnega reda, ki je prinašala predlog sklepa o razrešitvi enega od članov Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KMVVI). Gre za Dejana Beriča, svetnika iz županove opozicije.

radenci, občina-radenci, občinska-seja-radenci, roman-leljak, kmvvi, dejan-berič
Vida Toš
Dejan Berič: "Razumem, da je večina večina in to bo imel župan tudi naslednjič. A jaz se bom pritožil - naj se tudi Leljak drži nekih pravil in zakonov."

Med razpravo pri omenjeni točki je spregovoril Toni Žitek, prav tako opozicijski svetnik, ki je župana Romana Leljaka in ostale svetnike opozoril, da tokrat te točke ne bodo mogli speljati, saj bo v tem primeru kršen poslovnik občine, Beričeva razrešitev pa bo nezakonita.

radenci, občina-radenci, občinska-seja-radenci, roman-leljak, kmvvi, dejan-berič
Vida Toš
Toni Žitek: "Poslovnik določa, da mora biti predlog o razrešitvi osebno vročen osebi, na katero se nanaša, in to najmanj osem dni pred sejo sveta."

Žitek je opozoril, da je pravilen postopek, ki ga določa poslovnik občine za razrešitev člana omenjene komisije malce drugačen kot ta, kot ga je ubral Leljak: »Postopek za razrešitev se začne na predlog predlagatelja, torej tistega, ki je konkretnega člana komisije predlagal, ali pa na predlog najmanj ene četrtine svetnikov.« Beriča je v KMVVI predlagala stranka SD, zato, tako Žitek, župan ne more biti tisti, ki predlaga njegovo razrešitev; to mora biti stranka SD ali pa svetniki, nikakor  župan: »Predlog o razrešitvi mora vsebovati tudi obrazložitev, v kateri so navedeni razlogi za razrešitev; če tega ne vsebuje, mora župan predlog vrniti predlagatelju razrešitve v dopolnitev.« Kar je pa najbolj pomembno, župan je pa to prezrl, je, da mora biti predlog o razrešitvi osebno vročen osebi, na katero se nanaša, in to najmanj osem dni pred sejo sveta, na kateri je predlog obravnavan. Berič predloga ni dobil osebno vročenega, ampak ga je dobil na mail; poleg tega ga ni dobil osem dni pred sejo.

radenci, občina-radenci, občinska-seja-radenci, roman-leljak, kmvvi, dejan-berič
Vida Toš
Janez Konrad: "Popolnoma politična poteza."

Dejan Berič vidi svojo razrešitev kot čisto politično potezo; temu mnenju pa se je pridružil tudi Janez Konrad, ki je prav tako opozoril, da bo Leljak, če bo to speljal, kršil poslovnik. Tudi v tem, kot je opozoril Konrad, da svetniki obrazložitve z razlogi za razrešitev sploh niso dobili: »To smo dobili le člani KMVVI. V obrazložitvi pa se vidi, da so razlogi popolnoma politični in ne temeljijo na nekih strokovnih razlogih, zakaj naj bi Beriča zamenjali.«

IMG_1386
Vida Toš
Dejan Berič (za govornico) vidi svojo razrešitev kot čisto politično potezo.

Berič dodaja, da je njegova razrešitev nepotrebna: »Ker je KMVVI v sestavi, kot je bil do zdaj, korektno opravljal svoje naloge. In kar je najbolj pomembno – komisija je delala s ciljem nuditi občanom in občankam boljše pogoje za življenje v občini.« Berič pravi, da razume, da je pač večina večina, in če jih je devet glasovalo za njegovo razrešitev, je to večina, ki jo bo spoštoval: »Jaz se bom sicer pritožil. Najprej počakam, da mi bodo predlog končno vročili, nato pa se bom pritožil na višjestopenjski organ. Vem, da bo naslednjič, ko bomo predlog o moji razrešitvi ponovno obravnavali, še vedno večina za, pa saj ne gre za to. Gre za to, da moramo vsi spoštovati pravila in zakone; če jih ne bomo svetniki, kdo jih bo potem?«

radenci, občina-radenci, občinska-seja-radenci, roman-leljak, kmvvi, dejan-berič
Vida Toš
Opozicija je bila proti, saj je, kot pravijo, razrešitev Beriča, kot so jo speljali tokrat, nezakonita.

In zakaj je zdaj prišlo do menjave v KMVVI? Ker je nastala nova koalicija devetih svetnikov; Andrej Divjak, ki je sicer kandidiral na listi Socialnih demokratov, se je sedaj pridružil županovi koaliciji.

Pri tem opozicijski svetniki opozarjajo, da je najverjetneje v ozadju tega dejstvo, da je Divjakova žena pravnica v Leljakovi občinski upravi.

Leljak je kljub vsem pripombam o nezakonitosti dal predlog o razrešitvi Beriča kot člana KMVVI na glasovanje, kar je bilo izglasovano z osmimi glasovi za in šestimi proti. Kot novega člana je Leljak predlagal Vladimirja Rantašo, kar je bilo - prav tako z osmimi glasovi za in šestimi proti – sprejeto.

radenci, občina-radenci, občinska-seja-radenci, roman-leljak, kmvvi, dejan-berič
Vida Toš
Kot novega člana je Leljak predlagal Vladimirja Rantašo (skrajno levo).

radenci občina-radenci občinska-seja roman-leljak kmvvi dejan-berič