vestnik

(Radgonske gorice) Grozdje bodo odkupili po od 35 do 40 odstotkov nižji ceni

Majda Horvat, 17. 8. 2020
Pixabay
Grozdje bodo odkupovali po nižji ceni.
Aktualno

Radgonske gorice bodo odkupovale grozdje po znižani ceni. Destilarno našli v Italiji, kamor bodo ob uveljavljanju državne pomoči odpeljali milijon litrov vina.

Zaradi epidemije koronavirusa so tudi Radgonskim goricam ostale velike zaloge vina. Direktor Borut Cvetkovič pravi, da je prodaja v prvih sedmih mesecih v primerjavi z istim obdobjem lani upadla za približno 25 odstotkov. V kleti naj bi imeli 4,5 milijona litrov vina.


Sramotna ponudba
Radgonske gorice obdelujejo 320 hektarjev vinograda, grozdje pa odkupujejo še od 240 pogodbenih vinogradnikov. In prav te so v začetku junija razburili s svojo odkupno ponudbo. Za kilogram grozdja so jim ponudili le pet centov, ob tej sramotni ponudbi pa so kooperantom dali tudi 15-dnevni rok, da lahko v primeru nestrinjanja s ponujeno ceno odstopijo od pogodbe.

09d804b33cf5474f76a5f161edec0062
Nataša Juhnov
Radgonske gorice bodo ob uveljavljanju državne pomoči v italijansko destilarno odpeljale milijon litrov vina.

Sredi junija so se potem predstavniki Radgonskih goric sestali s 140 pogodbeniki, ki jim grozdje prodajajo prek Kmetijske zadruge Radgona, vendar naj bi srečanje končali brez jasnega dogovora o odkupu. Zdaj pa direktor Borut Cvetkovič pravi, da so s kooperanti dosegli dogovor, in sicer, da bodo odkupili vse grozdje, vendar po od 35 do 40 odstotkov nižji ceni. Lani so Radgonske gorice odkupile od vinogradnikov približno 2.900 ton grozdja, odkupna cena pa je znašala od 54 centrov do enega evra za kilogram oziroma v povprečju 0,64 evra za kilogram.


Letošnji odkup
Ali je na dogovor s kooperanti vplivala uredba vlade o ukrepih za odpravo motenj na trgu v vinskem sektorju zaradi covida-19? Ta namreč določa dva začasna ukrepa, krizno destilacijo in krizno skladiščenje. Kot je znano, so do ukrepov krizne destilacije in kriznega skladiščenja upravičeni le večji vinarji, ki letno pridelajo vsaj 30 tisoč litrov vina, pomoč države pa lahko pričakujejo tisti, ki bodo pripravljeni destilirati vsaj 25 tisoč litrov vina. Podpora znaša 0,8 evra za liter, s tem, da bodo morale kleti, ki ob svoji pridelavi odkupujejo grozdje še od drugih vinogradnikov, to storiti tudi letos, količina letošnjega odkupa pa ne sme biti bistveno manjša od zadnjih nekaj let.
Destilacija v Italiji?
Cvetkovič je napovedal, da bodo ukrep pomoči z destilacijo uveljavljali za maksimalno dovoljeno količino vina, in sicer 30 odstotkov glede na zaloge vina v kleti konec julija 2019. To za Radgonske gorice pomeni milijon litrov vina, ki ga bodo prodali destilarni v Italiji.

110094598e4061e3dcc4cbb41cb88a17
Aleš Cipot
V kleti naj bi imeli 4,5 milijona litrov vina. Foto Aleš Cipot


Državna podpora v višini 80 centov za liter predelanega vina z destilacijo je ugodna, je direktor izjavil pred časom, kot problem pa navedel, da vinarsko podjetje lahko prejme skupaj največ 800 tisoč evrov pomoči. Ta pa vključuje tudi že prejeto protikoronsko pomoč kot nadomestilo delavcem za čakanje. V Radgonskih goricah je bilo konec lanskega leta zaposlenih 129 delavcev.
Direktor pa je zanikal naše informacije, da naj bi Radgonske gorice zaloge vina prodajale kot surovino za proizvodnjo razkužila po 50 centov za liter. Pravi, da je ukrep pomoči bil sprejet na ravni države oziroma Evrope, in da je vsak, ki sprejme pomoč ter upošteva posebne pogoje, upravičen do 80 centov pomoči za liter vina, namenjenega destilaciji. S tem, da, dodaja, stroške prevoza plača klet sama.

186f19c3ee425c1d195b466f8eebdfa0
Nataša Juhnov
Direktor Borut Cvetkovič pravi, da je prodaja v prvih sedmih mesecih v primerjavi z istim obdobjem lani upadla za približno 25 odstotkov.

Za razkužila, farmacevtske izdelke in energijo
Ob tem izpostavimo, da se po vladni uredbi pridelovalcem vina prizna podpora samo v primeru, da se presežena količina vina ne prodaja in ne skladišči, ampak mora biti uporabljena za destilacijo, pridobljen alkohol pa se potem uporabi za industrijske namene, med drugim za razkužila, farmacevtske izdelke in pridobivanje energije.
Podpora se lahko dodeli kot predplačilo, če bo upravičenec imel dokazilo o destilaciji vina oziroma izjavo destilarne, da bo alkohol uporabljen izključno v industrijske namene, in še, da destilarna za to vino ne bo uveljavljala pomoči za destilacijo vina iz sredstev Evropske unije ali druge države članice.

Radgonske gorice so v večinski lasti Celjskih mesnin (96,53 odstotka). Celjske mesnine so, kot navajajo v poslovnem poročilu za leto 2019, dosegle lani veliko slabši poslovni izid kot v predhodnem obdobju, izid od financiranja pa so si izboljšale predvsem zaradi prejete dividende od Radgonskih Goric v znesku 500 tisoč evrov.
Hkrati so si Radgonske gorice pri Celjskih mesninah najele kratkoročno posojilo v višini nekaj manj kot 200 tisoč evrov. Direktor Borut Cvetkovič pravi, da so denar potrebovali za obratna sredstva.
Podatki o lanskem poslovanju Radgonskih goric še niso javno dostopni, Celjske mesnine pa v svojem poročilu navajajo, da je poslovni izid (razlika med prihodki in odhodki) povezanega podjetja znašal 1,14 milijona evrov. Prihodki Radgonskih goric v letu 2018 so bili 10,8 milijona evrov.

radgonske-gorice odkup-grozdja borut-cvetkovič