vestnik

»Ni pomembno, kako dober si, vedno si lahko še boljši«

BESEDILO Maja Hajdinjak, 20. 4. 2018
fotografija Osebni Arhiv
Tadeja Markoja Zečević, mednarodno priznana licencirana inštruktorica skupinskih vadb.
Aktualno

Tadeja Markoja Zečević prihaja iz Melinec, po poklicu je zdravstveni tehnik, pozneje pa je smer izobrazbe zamenjala in diplomirala iz ekonomije. Je mednarodno priznana licencirana inštruktoricaskupinskih vadb, solastnica uspešne plesne šole Zeko v Murski Soboti in ambasadorka športnih oblačil Feel Joy.Večino dneva preživi v telovadnici, ob vikendih pa se udeležuje raznih kongresov, delavnic, konvencij doma v Sloveniji ali tujini, kjer svoje znanje ves čas izpopolnjuje, nadgrajuje ali pa ga deli z drugimi.

Kdaj ste se začeli ukvarjati s plesom oz. športom nasploh?

Ples oziroma šport me spremljata že od malih nog, odkar se spomnim sem bila vedno aktivna in vedno za akcijo. Že v osnovni šoli v Beltincih sem bila vključena v številne športe, kot je ritmika, odbojka, gimnastika, rokomet, folklora … Pozneje, v srednji šoli, dokaj pozno glede na današnje razmere, pa sem začela plesati hip hop. Od prej naštetih mi je bila v OŠ najljubša ritmika, pozneje seveda hip hop. Take izbire, kot je danes, takrat še ni bilo, na tekmovanja nismo hodili oz. sploh nismo vedeli za njih, tako da je žal ostalo vse le na rekreativnem nivoju.

Imate tudi svoj s.p., Aerobika in ples. Kako je bilo z zanimanjem za skupinske vadbe na začetku delovanja in kako zdaj?

S. p. sem odprla leta 2012, predvsem za izvajanje oz. vodenje skupinskih vadb v PŠ Zeko in na terenu. Zanimanje za vadbo je zmeraj bilo, ampak daleč ne tako kot danes, ko je vadbe in izbire kolikor hočeš. Na začetku smo v PŠ Zeko imeli le 2 vrsti aerobike, pozneje je zanimanje vedno raslo, tako da trenutno ponujamo 8 različnih skupinskih vadb, kar je največja izbira skupinskih vadb v Pomurju. Skupaj z ostalimi inštruktoricami skrbimo, da je ponudba pestra in za vsak okus. Vadbe potekajo vsak dan, 2−3 treningi dnevno, tudi dopoldan in ob nedeljah, poleg skupinskih vadb pa predvsem v dopoldanskem času izvajam še individualne treninge, ki so v zadnjem letu še posebej popularni.
Zanimanje za vadbe nasploh je vedno večje, saj se ljudje zavedajo, da je gibanje zelo pomemben dejavnik pri ohranjanju zdravega telesa. Vadbo ima že skoraj vsaka vas, vprašanje pa je, ali je tudi varna in kvalitetna.

Kje vse izvajate tečaje? Kdo so večinoma udeleženci?

Sama trenutno izvajam vadbe samo v PŠ Zeko v Murski Soboti. Tu izvajamo vadbe skoraj skozi celotno leto, na terenu pa je precej odvisno od vremena, bolj v zimskem času. Klasika je nekje TNZ aerobika, plesna Zumba vadba, radi imajo tudi krožne treninge. Večina vadečih je ženskega spola, zadnja leta pa se na vadbah, kot je Metabolic effect, Krožni treningi in STRONG pojavljajo tudi moški. Te vadbe so tudi bolj visoko intenzivne, zato prihajajo tudi športniki pred tekmovalnim obdobjem ali vmes, da si pridobijo nekaj dodatne fizične kondicije. Moram priznati, da je npr. v Ljubljani, Mariboru to, da so na skupinskih vadbah prisotni moški, že povsem normalno, Prekmurci pa se morajo še otresti stare miselnosti, da je to samo za ženske. Je pa res, da so zadnja leta že bolj svetovljanski in odprti za spremembe, zato jih tudi več pride. Dolžina vadb pa je odvisna od intenzivnosti, med 45 do 60 minut.


Katere licence imate, kakšna je pot do pridobitve?

Opravljenih imam kar nekaj licenc, 15 natančneje, in sicer vaditelj aerobike, metabolic effect, internacional aerobic instructor, flo dance instructor, fusion just fit in bodyART, poleg tega pa številne licence za različne vrste zumbe.
Športno vadbo v Sloveniji lahko vodi samo strokovni kader, ki ima v RS veljavno strokovno usposobljenost oz. izobrazbo športne smeri kot osnovo. Ta diploma je uraden doživljenjski dokument, vendar je za delo v določenem športnem programu potrebno letno obnavljanje licence. In če želimo voditi in uporabljati ime raznih popularnih vadb, ki se pojavljajo na mednarodnem trgu (zumba, razni pilatesi, TRX vadbe, Crossfit vadbe …), je poleg osnovne slovenske usposobljenosti potrebno pridobiti še ustrezno usposobljenost za določen program z njihove strani, saj so vsi ti programi tržno zaščiteni.
Pomembno dejstvo pa je, da mednarodne licence ali le naziv inštruktor ne zagotavlja strokovne usposobljenosti, ki jo je sicer, skladno z Zakonom o športu, potrebno imeti v Sloveniji. To pomeni, da nekdo, ki npr. želi izvajati Zumba fitness vadbo, mora poleg njihove licence pridobiti še osnovno usposobljenost, ki velja v RS.


Ste osebno tekmovali v kakšnem plesu, bi izpostavili kakšen dosežek (tudi uspeh kot trenerka vadb)?

Kot sem omenila prej, sem se s športom v osnovnošolskih letih ukvarjala bolj rekreativno, tako da je težko izpostaviti določen rezultat. Šele ko sem opravila vozniški izpit, sem začela plesati pri svojem možu, Dejanu. Nekaj let sem plesala hip hop in tekmovala v skupini, s katero smo osvojili nekaj medalj na mednarodnih turnirjih, najbolj mi je ostal v spominu zmagovalni nastop članske male hip hop skupine na Nizozemskem.
Kot trenerka skupinskih vadb pa si štejem v velik uspeh, da sem bila predavateljica na pomembnih dogodkih, na licenčnem seminarju Fitnes zveze Slovenije in Gimnastične zveze Slovenije, ki sta največji ustanovi za izobraževanje inštruktorjev in trenerjev vadb v Sloveniji in kjer sem pred 10 leti tudi sama pridobila izobrazbo za delo v športu.
Sem redno gostujoča inštruktorica na vseh večjih ZUMBA party-jih, maratonih in eventih v Sloveniji in sosednjih državah.
V Orlandu (Florida) sem se udeležila največje zumba konvencije na svetu, kjer je sodelovalocca. 10.000 zumba ZIN inštruktorjev iz celega sveta. Največja čast mi je bila, da sem lahko sodelovala pri snemanju nove številkezumba DVD-ja ter bila med peščico izbranih, ki smo na koncu zaplesali na velikem odru z izumiteljem zumbe Betom Perezom.
Zelo pomembnareferenca na začetku potije bila zame udeležba na NIKE konvenciji leta 2013 v Ljubljani, kjer sem vodila svojo prvo uro zumbe na velikem odru. Prav tako redno sodelujem kot predavateljicain ambasadorka na največjem športnem dogodku v vzhodnem delu Evrope– Eurofit festu.



Kakšni so odzivi udeležencev vaših vadb?

Sem perfekcionistka in svoje delo jemljem zelo resno in profesionalno. Veliko ur, energije in denarja vložim v izobraževanja in pridobivanje novih znanj ter pripravo na ure. Na urah poskušam dati 120% energije, kar se na koncu tudi vidi s tem, da se ljudje vračajo znova in znova, ker vidijo, da se trudiš za njih in jim res pomagaš pri uresničitvi njihovih ciljev. Predvsem se trudim, da bi vadeči delali vaje tehnično pravilno in se ob vadbi navsezadnje zabavali. Raznih pohval, diplom in pozitivnih besed se je skozi teh 10 let nabralo kar nekaj, vendar to, da se vadeči vračajo znova in znova in da me opazijo organizatorji kongresov krovnih organizacij, se mi zdi največja pohvala.

Se po vašem mnenju zavest o pomenu gibanja pri Pomurcih veča?


Zdi se, da se ljudje vedno bolj zavedajo pomena vadbe za njihovo zdravje, dobro počutje in nenazadnje boljšo učinkovitost pri delu, učenju. Še vedno je opaziti, da smo malo podvrženi modi v smislu, katera vadba je trenutno moderna, se o njej veliko govori. Želela bi, da bi vadeči izbirali vadbe glede na njihov karakter, kje se počutijo dobro in predvsem njihovemu predznanju primerno, kajti vsaka zvrst vadbe je za nekaj koristna, če se jo izvaja pravilno in dovolj pogosto. Zelo priporočljivo je tudi obiskovanje različnih zvrsti.
Miselnost Pomurcev se izboljšuje predvsem glede konstantnosti obiska. Čedalje več se jih zaveda, da mora gibanje in pravilna prehrana postati del življenja, če želijo na dolgi rok ostati fit. Zato jih vedno več hodi na vadbe čez celo leto in ne samo mesec, dva pred poletjem.
V PŠ Zeko veliko poudarka namenimo izobraževanju vadečih in zato v ta namen prirejamo tudi Šport fest in ostale seminarje, kjer nam pomagajo odlični zunanji strokovnjaki, s katerimi redno sodelujemo.
Ni problem vadeče »uničiti« v petih minutah, da so »prešvicani« in izmučeni. To ni učinkovita in kvalitetna vadba, kot se je včasih mislilo in kar počnejo nekateri še danes. Na srečo je ozaveščenost ljudi večja in so se pripravljeni peljati na vadbo v drug kraj, čeprav imajo vadbo pred nosom, da dobijo kakovost. Tudi plačati so pripravljeni več za boljšo kvaliteto, kar se vidi tudi v porastu individualnih treningov, ko trener prilagodi vadbo/vaje samo točno določeni osebi in takrat je tudi sam rezultat prej dosežen. Gibanje, telovadba, ples … je nuja v današnjem tempu življenja, predvsem pa način življenja!