vestnik

Te rastline odganjajo komarje

Tina Lucu, 9. 8. 2020
Dreamstime
Melisa
Aktualno

Namesto mreže lahko na balkon in okna postavite posode z rastlinami, ki jih komarji ne marajo preveč. Veste, katere so te rastline?

Melisa

Rada ima senčno rastišče, ne bo pa vam zamerila niti, če jo boste pozabili zaliti (no ja, celo večnost je ni treba pustiti). Iz njenih listov si lahko pripravite tudi svež čaj. Melisa je bogata z vitaminom C (2,5 g na 100 g), njene grenčične snovi pa pospešijo prebavo.

Limonska trava

Lahko je v obliki rastline, svečke, olja, kreme ali parfuma: ko jo komarji zavohajo, jih ne bo več blizu. Ljudje se razveselimo vonja, steblo pa lahko uporabite za začimbo. Limonska trava blaži napihnjenost in deluje pomirjevalno na naš živčni sistem. Rastlina ima rada sončno in vlažno rastišče, pa tudi prezimna je.

limonska trava
Dreamstime
Limonska trava

Bazilika

Ni le slastna na pici ali kot pesto, temveč tudi odganja komarje. Od junija do septembra jo krasijo ljubki beli cvetovi.

Mačja meta

Privablja mačke, odganja pa komarje in celo podgane. Poleg tega je nezahtevna za vzgojo: raje ima bolj suho kot pa mokro rastišče. Iz listov lahko skuhate čaj, ki znižuje visoko telesno temperaturo, je diuretičen in razstruplja.

Ognjič

Je zelo lepa rastlina in še komarje odganja. Liste lahko uporabite za zdravljenje kožnih vnetij, udarnin, turov in izpuščajev.

ognjičevi cvetovi
Dreamstime
Ognjičevi cvetovi

Sivka

Ta okrasna rastlina diši nebeško, je čudovita in odganja, pozor, komarje, vešče, muhe, stenice in bolhe. Lahko jo postavite na okensko polico ali pa na mizo. Vonj učinkuje pomirjujoče na naše čute, nam pomaga zaspati in blaži migreno. Mlade liste lahko uporabite tudi kot začimbo.

sivka, bakovka, delavnica, bakovci
Ines Baler
Sivka

Meta

Komarji se izogibajo vonju po meti. Tega osvežilnega vonja ne marajo. Toliko bolje za nas. Sveža meta je tudi veliko boljša od posušene. Če vam je všeč čokolada, pa si lahko posadite kar čokoladno meto.

Brin

Brin spada v družino cipresovk. V naravi zraste do 10 metrov visoko, ob rednem obrezovanju pa ga imate lahko posajenega na balkonu v večji cvetlični posodi (najbolje na soncu ali v polsenci). Poleti bo odganjal komarje, pozimi pa bo krasil balkon s svojo zimzeleno lepoto.

komarji rastline odganjanje-komarjev