vestnik

Nastala je skupina, ki razdelitve Prlekije na dva dela ne bo dovolila

M.V., 29. 8. 2019
Nataša Juhnov
Iz osnutka pokrajin, ki naj bi se naj ustanovile, je namreč razvidno, da bi Prlekijo razdelili na dva dela, kar se zdi marsikomu nesprejemljivo.
Aktualno

»Prleki, čas je, da se združimo in državi razložimo kdo smo!« je zapisano v opisu Facebook skupine Prlekije ne damo, ki je nastala pred dobrim tednom in trenutno vključuje že več kot 1300 članov.

Skupino je ustanovil Boštjan Pogačnik, ki pravi, da je bila skupina ustanovljena s preprostim namenom, da poveže Prleke, dvigne njihovo zavest in ponos ter jih obvesti o namenih, ki jih ima država z njimi. »Želim, da se čimbolj povežemo in se ponosno spomnimo zgodovine Prlekije, kdo smo in kaj vse smo pomenili v zgodovini. Prlekija je in bo obstajala,« pove. »Odzivi in mnenja ljudi o predvideni razdelitvi pokrajin v skupini so različni, vsem pa je skupno to, da so in hočejo ostati ponosni Prleki. Zato smo pripravljeni uporabiti vsa pravna sredstva, da to tudi dosežemo,« je še dodal.

Iz osnutka pokrajin, ki naj bi se ustanovile, je namreč razvidno, da bi Prlekijo razdelili na dva dela, kar se marsikomu zdi nesprejemljivo. Vseeno ne želijo prehitevati dogodkov. »Zaenkrat imam informacije, da predlog v taki obliki ne bo sprejet, saj je večina poslancev proti,« še pravi in dodaja, da bodo počakali na predstavitev vseh podrobnosti, tako prednosti kot slabosti, ki bi jih prinesla predvidena razdelitev na pokrajine. »Trenutno bi si vsi želeli, da je Prlekija kot celota svoja pokrajina ali pa vsaj kot celota del pokrajine. Katere, pa se bodo Prleki že znali odločiti.«

Posnetek zaslona (18)_LI
Facebook
Nekateri pa so tudi mnenja, da Slovenija glede na svojo majhnost enostavno ne potrebuje enajst pokrajin, dovolj bi bile tri.

Kje so meje Prlekije?

Medtem so se pojavila tudi številna vprašanja, kje so meje Prlekije. Te geografsko niso jasno določene, ampak se navezujejo na govorico. V grobem sega od Gornje Radgone do Benedikta, na vzhodu do reke Mure, ponekod pa se omenja kot del Prlekije tudi Ptuj. Znotraj teh meha namreč Prleki "gučijo". 

Glede predvidene razporeditve pokrajin, pa si lahko več preberete TUKAJ.

pokrajine
Samo Drobne (pokrajine.si)
Strokovna skupina je pripravila predlog za bodočo pokrajinsko razdelitev države, ki bi v veljavo stopila 1. januarja 2023. Slovenijo so razdelili na 11 pokrajin – tako bi dobili Dolenjsko, Gorenjsko, Goriško, Južno Štajersko, Vzhodno Štajersko, Zahodna Štajersko, Koroško, Ljubljansko, Primorsko-notranjsko, Savinjsko-šaleško in Pomursko pokrajino.

FB skupina
Kje so meje Prlekije?
pokrajine prlekija