vestnik

Razkrivamo: To bo nova najemnica gostinskega lokala v paviljonu Expano

Rok Šavel, 1. 2. 2023
Planet TV
Suzana Zeković je nekdanja miss bikini, ki je zaslovela predvsem po nastopu v resničnostnem šovu Bar leta 2015.
Aktualno

Nekdanja Barovka ponovno v gostinske vode.

Razvojni center Murska Sobota (RC MS), ki upravlja s paviljonom Expano, je imel v zadnjem obdobju precej dela z iskanjem novega najemnika gostinskih prostorov v Expanu, saj je obstoječi najemnik, družba Junior, najemno pogodbo odpovedala. V prvem poskusu lanskega decembra se na razpis ni prijavil nihče. Letos so ga ponovili in za 100 evrov znižali najnižjo ponudbeno izhodiščno ceno, torej najemnino, na 1870 evrov brez DDV, v to ceno pa niso všteti stroški. Tokrat postavljena izhodiščna najemnina je sicer bistveno višja od tiste, ki so jo v RC MS zahtevali leta 2019, ko je med tremi ponudniki posel dobila družba Junior. Takrat je namreč izhodiščna povprečna najemnina znašala 1250,37 evra brez DDV na mesec, višina pa je variirala glede na sezono. Gostinski lokal ima sicer skupno površino v izmeri okoli 114 kvadratnih metrov, od tega znaša gostinski prostor okoli 69 kvadratnih metrov, ostalo sta kuhinja in skladišče, pripada pa mu še zunanja teresa s površino okoli 160 kvadratnih metrov.



Razkrivamo ime edine ponudnice



Drugi poskus iskanja novega gostinca v Expanu je vendarle uspel, v RC MS pa so še pred iztekom podaljšali rok za vplačilo varščine v višini izhodiščne najemnine, kar nakazuje na to, da je bilo iskanje ponudnika očitno težavno. Neuradno naj bi za najem lokala skušali prepričati več priznanih pomurskih gostincev, prostore pa naj bi si ogledali najmanj štirje interesenti. Na koncu je na naslov RC MS prispela le ena ponudba. Kljub temu da ima paviljon Expano, znan tudi kot Vrata v Pomurje, s Soboškim jezerom po podatkih RC MS na letni ravni okrog 100.000 obiskovalcev, pa pomanjkanje interesa ni povsem presenetljivo. Gostinska branža se namreč v prvi vrsti že dlje časa sooča z veliko kadrovsko problematiko. Dovolj zgovoren je podatek, da so delodajalci na državni ravni lanskega decembra iskali skoraj 11 tisoč oseb v gostinstvu, od tega v Pomurju več kot 600. Veliko vlogo igrajo nedvomno tudi vsesplošne podražitve in zvišanje stroškov dela, tu pa so tudi še pogoji najema. Poleg najemnine, ki ni majhna, mora namreč ponudba zajemati nabor regijskih jedi z lokalnimi pridelki in produkti lokalnih proizvajalcev. Predpisan je tudi delovni čas gostinskega lokala, ki mora biti odprt najmanj toliko časa, kot je delovni čas razstave v paviljonu.

soboško-jezero, murska-sobota, expano
Niko Časar
S paviljonom Expano, regijskim promocijskim središčem, ki je stalo skoraj pet milijon evrov, za nedoločen čas upravlja Razvojni center Murska Sobota. Foto Niko Časar

V RC MS so sicer skrivnostni in imena edinega ponudnika do podpisa pogodbe ne želijo razkriti, čeprav je bilo odpiranje prispelih ponudb javno in se ga je lahko udeležil vsak. Kot pa smo uspeli izvedeti, je bila edina ponudnica Suzana Zeković, nekdanja tekmovalka šova Bar, ki nam je to tudi potrdila. Zekovićeva je danes zaposlena v podjetju Daibau, ki je vzpostavilo platformo za iskanje gradbenih izvajalcev MojMojster, sicer pa se kot samostojna podjetnica ukvarja tudi z organizacijo dogodkov. Tudi sama o načrtih, dokler ne bo uradno, torej do podpisa najemne pogodbe, še ne želi govoriti in jih bo podrobneje predstavila v naslednjem tednu.  Najemna pogodba bo sicer podpisana za nedoločen čas s šestmesečnim odpovednim rokom. Ta se odhajajočemu najemniku izteče konec meseca marca, zato bo Zekovićeva gostinski lokal prevzela v najem prvega aprila. Razen, če se dogovorita, da pride do primopredaje že prej.

expano paviljon-expano suzana-zeković najem-lokala razvojni-center-murska-sobota