vestnik

Razrešitev Zorčiča tudi v drugo ni uspela

T. M., 28. 5. 2021
Bobo
Igor Zorčič
Aktualno

Poslanci državnega zbora so na današnji izredni seji spet glasovali o razrešitvi predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, potem ko strankam vladne koalicije marca njegova razrešitev ni uspela.

Za razrešitev Zorčiča je glasovalo 45 poslancev, proti ni glasoval nihče, dve glasovnici sta bili neveljavni. Enak rezultat glasovanja je bil tudi marca. Za razrešitev predsednika državnega zbora je potrebna večina vseh poslancev, torej 46 glasov. Glasovanje o razrešitvi Zorčiča so, enako kot marca, obstruirali poslanci strank LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezani poslanci. Kot je znano, je Zorčič ostal na mestu predsednika državnega zbora, potem ko marca izstopil iz poslanske skupine koalicijske SMC, zaradi česar si v koalicijskih strankah prizadevajo za njegovo razrešitev.

Poslanec Socialnih demokratov Dejan Židan meni, da neuspela razrešitev kaže na to, da so potrebne predčasne volitve: “Sicer imamo stanje, v katerem ne koalicija ne opozicija nimata večine v državnem zboru. Vsak, ki meni, da bi morali v Sloveniji boljše živeti, bi se moral zavzemati za odpravo takega stanja. Kljub vsemu se bojim, da se bodo v koalicijskih strankah do zadnje sekunde oklepali oblasti, čeprav s tem delajo škodo državi. Upam, da bo še kateri od poslancev, ki podpirajo aktualno vlado, spoznal, da nosi pri tem osebno odgovornost.”

jožef-horvat, poslanec-nsi, nova-slovenija, dejan-židan, poslanec, socialni-demokrati
Sašo Švigelj
Jožef Horvat

Poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath je po glasovanju povedal le, da so se poslanci odločili, kot so se. Pri tem ne razkriva, kako je sam glasoval. O ugibanjih v javnosti, ki so sledila tudi marčevskemu poskusu razrešitve, da naj bi neveljavni glasovnici oddala on in poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža, pa pravi: “Obžalujem, da se stranke o tem ne morejo med sabo govoriti. Potem pa nekateri, predvsem iz opozicijskih vrst, na veliko kažejo na naju s poslancem Žižo. To je v nekaterih primerih že mejilo na nestrpnost.” 

Kandidat vladne koalicije za novega predsednika državnega zbora, če bi razrešitev Zorčiča uspela, bi bil sicer pomurski poslanec in vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, ki je pred marčevskim glasovanjem povedal, da bi neuspela razrešitev pomenila odhod na predčasne volitve. “Takrat so me v nekaterih drugih strankah napadali, da sem grozil. Vendar, če koalicija ni gospodar parlamentarnega postopka, temveč tega vodi predsednik državnega zbora, ki je izrazito najklonjen opoziciji in ruši dnevni red sej, potem seveda koalicija ne more realizirati svojih projektov. To ni grožnja, temveč logičen razmislek,” pravi Horvat, ki dodaja, da zaenkrat v stranki razprave o predčasnih volitvah sicer niso imeli, saj, kot še pove, je zdaj na potezi predsednik vlade Janez Janša.

Ena od možnosti, o kateri so v koaliciji že razmišljali, je tudi vrnitev ministra za gospodarstvo in predsednika SMC Zdravka Počivalška med poslance, s čimer bi iz  državnega zbora izpadel Gregor Židan, ki je postal nadomestni poslanec, potem ko je Počivalšek prevzel vodenje ministrstva, kasneje pa je iz SMC prestopil med poslance SD. S tem bi koalicija dobila v državnem zboru še enega poslanca. 


politika državni-zbor