vestnik

(Referendumski trojček) Potrjeni vsi trije zakoni

Vestnik.si, 27. 11. 2022
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Ob 19. uri so se povsod po Sloveniji zaprla volišča, na katerih so volivci danes odločali, ali naj se uveljavijo spremembe zakona o vladi, spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi in novela zakona o RTVS, kot jih je sprejel državni zbor.

Po nekaj več kot 99 odstotkih preštetih glasov je za spremembo zakona o vladi glasovalo 56,65 odstotkov volivcev, za spremembo zakona o dolgotrajni oskrbi je 62,23 odstotka volivcev, za novelo zakona o RTVS pa 62,80 odstotkov volivcev. 

Uradni izidi referendumov bodo sicer znani predvidoma šele januarja, ko bo ministrstvo za notranje zadeve pripravilo tudi podatke o številu volivcev, ki so umrli od dneva sestave volilnega imenika do zaključka glasovanja. 

Spomnimo, zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti glasuje najmanj petina vseh volilnih upravičencev. Glede na zadnje podatke o številu volivcev, bi moralo tokrat proti uveljavitvi vsakega izmed zakonov glasovati 338.869 volivcev.

referendum rtv dolgotrajna oskrba vlada