vestnik

Rešite se zoprnega potenja

Maja Trajkovski, 28. 6. 2018
Aktualno

Potenje nas navadno preseneti v najbolj neprimernih trenutkih. Tako na primer pred pomembnimi sestanki ali srečanji zaznamo neprijeten vonj oziroma pred vstopom v zdravniško ambulanto mokre madeže na oblačilu. Povsem izogniti se mu sicer ne moremo, lahko pa ga učinkovito in varno omilimo.

Smo lahko brez znojenja? Jasno, da ne, saj gre za naraven odgovor organizma na temperaturne spremembe v okolju. In jutranje prhanje, različni pudri, deodoranti, kapljica najljubšega parfuma bodo v veliki meri pripomogli, da tudi največja vročina iz nas ne bo priklicala neprijetnega vonja po znoju, svež pa na srečo nikoli tako ne smrdi kot "star švic". Tudi z omejitvijo pitja kave in čaja na samo dve skodelici dnevno bomo korak bliže k rešitvi težave, saj v večjih količinah dvigujeta telesno temperaturo in s tem pripomoreta k potenju.


Enako je z energijskimi pijačami ter alkoholom, in če se želite izogniti večjim potnim madežem, se vsaj v poletnih mesecih izogibajte močno začinjeni hrani, morda zmanjšajte uživanje mesa. Raje posezite po grozdju in paradižnikovem soku, ki hladita telo, ter lahko prebavljivi zelenjavi, oblačila pa izbirajte previdno, saj bo na majicah iz umetnih tkanin znoj bolj moteč, medtem ko z bombaža lažje izhlapeva.
Telo se torej poti, da bi se ohladilo in izločilo toksine. Seveda pa to ne pomeni, da je normalno, če smo že ob sprehodu do trgovine povsem premočeni. V tem primeru namreč žleze sprejemajo napačne signale, ob katerih pospešeno delujejo, čeprav za to morda sploh ni potrebe. V našem podnebnem pasu se tako kar pol odstotka ljudi sooča s težavo, imenovano hiperhidroza, ki jo lahko zdravimo na različne načine.

Alternativne rešitve: od homeopatije do iontoforeze

Če vam deodoranti in antiperspiranti niso pogodu ter v življenju prisegate na alternativne načine reševanja nevšečnosti, lahko poskušate hipohidrozo omiliti s homeopatijo, ki svetuje jemanje minerala silicij. Ta naj bi namreč umirjal delovanje čezmerno aktivnega osrednjega živčevja, kar je lahko vzrok potenja. A čeprav je silicij v telesu resda povsem naraven element, se o odmerkih vsekakor posvetujte s farmacevtom oziroma homeopatom.
Nevropatija pa prisega na žajbljev čaj. V litru vrele vode pet minut kuhajte za pet čajnih vrečk žajblja in ga nato nanesite na pazduho kot obkladek ali v njem namakajte stopala in dlani 20 do 30 minut vsak dan. Čaj lahko pijete tudi čez dan in učinkovitost tako še povečate.
Tudi akupunktura naj bi veljala za eno od možnosti v spopadanju s hiperhidrozo. Med terapijo naj bi z zabadanjem drobnih iglic v kožo stimulirali določene točke ter tako ustavili čezmerno stimulirane živce, ki sprožajo potenje. Tretma z iontoforezo pa naj bi s pomočjo električnega toka, ki naj bi prodrl skozi kožo, prav tako začasno ustavljal potenje. Posamezen tretma traja od 20 do 40 minut, postopek pa je treba ponavljati. Najučinkovitejši je na dlaneh in stopalih, kjer naj bi dosegal kar 83-odstotno učinkovitost.

Najnovejše tehnološke rešitve

V tujini na recept dobite zdravilo, ki sicer zgolj za nekaj ur zmanjša potenje. Lahko se jemlje redno ali občasno, pred kakšnim stresnim dogodkom. Začasna rešitev so tudi injekcije botulinus toksina, s katerimi za šest do osem mesecev prekinemo znojenje. Kot zagotovo učinkovita trajna rešitev za občutek samozavesti in brezskrbnosti pa je pred kratkim odkrita revolucionarna terapija miraDry®, ki jo lahko izvede samo usposobljen zdravnik. "Enako trajen učinek lahko dosežemo le s kirurškim posegom, pri katerem mehansko odstranimo znojnice v podkožju s strganjem ali odsesavanjem oziroma s pregrevanjem s podkožnimi laserskimi, radiofrekvenčnimi nastavki ali prekinitvijo živcev ob hrbtenici, ki oživčujejo znojnice pazduh. Največja pomanjkljivost slednjih pa je, kot pri vseh operativnih posegih, verjetnost trajnih stranskih učinkov, kot so brazgotine ali drugi nepričakovani zapleti," razlike v medicinskih načinih reševanja hiperhidroze pojasnjuje dermatolog Sandi Luft iz Derma centra Maribor.


Po terapiji takoj k aktivnostim

Sistem miraDry® deluje s pomočjo mikrovalov, ki dokazano učinkovito trajno odstranijo žleze znojnice ter dišavnice in dlake pod pazduho. Aparat namreč ustvari nadzorovano toploto na delu, kjer so znojnice, in jih ciljano pregreje, da prenehajo delovati. Napredna zasnova sistema med postopkom tudi hladi kožo, zato so terapije varne in ne povzročajo nelagodja. Ker tehnologija deluje globoko v podkožju, kjer so poleg znojnic dlačni mešički, jo ponekod uporabljajo tudi za odpravljanje čezmerne poraščenosti pazduh (z eno terapijo se odpravi cca. 70 odstotkov dlačic), kot tudi za odstranjevanje neprijetnega vonja, saj že ob prvi terapiji deluje na žleze dišavnice. Po posegu strokovnjaki svetujejo uporabo mazil in poseben režim umivanja, vse dokler je koža občutljiva za dotik. Popolno mirovanje ni potrebno, se pa morate za vsaj nekaj dni izogibati intenzivnim obremenitvam pri športu ali dvigovanju bremen.
Če od letošnjega poletja torej želite biti brez skrbi, da bi se na vaši majici pod pazduho pojavili mokri madeži, in se tudi nočete več ukvarjati z belimi madeži na oblačilih, ki jih povzročajo antiperspiranti in deodoranti, ter ne želite, da so sestanki še večji vir stresa, izberite katero od predstavljenih rešitev.