vestnik

(REVIZIJA) Pomurske lekarne lani nabavile za skoraj 23 milijonov evrov zdravil mimo javnih razpisov

Rok Šavel, 13. 12. 2021
Natasa Juhnov
Pomurske lekarne so si prislužile negativno mnenje računskega sodišča zaradi tega, ker zdravila niso nabavljale preko javnih razpisov.
Aktualno

Računsko sodišče je izvedlo revizijo pravilnosti nabave zdravil v letu 2020 v treh javnih lekarniških zavodih in vsem trem, Pomurskim lekarnam, Lekarni Velenje in Lekarni Sevnica, izreklo negativno mnenje.

Državni revizorji so izvedli prečno revizijo pravilnosti nabave zdravil v lanskem letu v Pomurskih lekarnah, Lekarni Velenje in Lekarni Sevnica, s ciljem izreči mnenje o pravilnosti poslovanja lekarne.

računsko-sodišče, revizija
Računsko sodišče
Infografika računskega sodišča

Vse tri lekarne so si po pričakovanjih prislužile negativno mnenje računskega sodišča, saj zdravil niso naročale po postopkih, predpisanih v zakonu o javnem naročanju, čeprav so vrednosti nabave zdravil presegle predpisane mejne vrednosti. Računsko sodišče je tako od vseh treh zahtevalo predložitev odzivnih poročil.

računsko-sodišče, revizija
Računsko sodišče
Infografika računskega sodišča

Pomurske lekarne so lani naročale zdravila pri 11 dobaviteljih na podlagi neposredno sklenjenih pogodb v letih 2014, 2017, 2018 in 2020 oziroma neposredno z naročilnicami, pri čemer so 98 odstotkov vseh zdravil naročale pri treh največjih dobaviteljih (Vitapharm, Salus, Kemofarmacija) na podlagi neposredno sklenjenih pogodb za nedoločen čas oziroma do preklica. V skupnem znesku je bilo nabavljenih za 22.992.774 evrov zdravil.

računsko-sodišče, revizija
Računsko sodišče
Infografika računskega sodišča

Kot so navedli državni revizorji, je bilo poslovanje Pomurskih lekarn v delu, ki se nanaša na nabavo zdravil v letu 2020, zaradi ugotovljene nepravilnosti v pomembnem neskladju s predpisi. Pomurske lekarne (in tudi Lekarna Velenja ter Lekarna Sevnica) imajo sedaj 90 dni časa, da računskemu sodišču predložijo odzivno poročilo, v katerem morajo izkazati načrt aktivnosti, s katerim bodo zagotovile nabavo vseh zdravil na podlagi postopka za oddajo javnega naročila v skladu z zakonom o javnem naročanju.

računsko-sodišče, revizija
Računsko sodišče
Infografika računskega sodišča


Krkine delnice bodo morale prodati do konca leta

Računsko sodišče je pri izvajanju revizije v Pomurskih lekarnah ugotovilo tudi, da je imela lekarna konec lanskega leta v lasti 10.000 delnic KRKG proizvajalke zdravil Krka. Glede na to, da je Krka imetnica dovoljenja za proizvodnjo zdravil za uporabo v humani in veterinarski medicini, je to v neskladju z zakonom o lekarniški dejavnosti, ki določa, da izvajalci lekarniške dejavnosti neposredno ali posredno prek povezanih oseb ne smejo imeti v lasti delnic ali deležev v kapitalu ali drugih naložb v pravnih osebah, ki opravljajo dejavnost industrijske proizvodnje zdravil.

Po zakonu morajo tako izvajalci lekarniške dejavnosti do konca letošnjega leta uskladiti stanje, saj po prvem januarju 2022 ne bo več smela imeti v lasti delnic Krke. V tej smeri so državni revizorji tudi izdalo priporočilo Pomurskim lekarnam.

Novembra sprejeta novela zakona o lekarniški dejavnosti sicer omogoča vertikalno povezovanje, a le, če je veletrgovec z zdravili v lasti občine ali javne lekarne. Sprememba se je nanašala predvsem na situacijo z ljubljanskim veledrogeristom LL Grosist in mariborskim Farmadentom.

c47473be8da97486df9535e5bf823983
Nataša Juhnov
Mestna občina Murska Sobota vodstvu Pomurskih lekarn (na fotografiji vršilec dolžnosti direktorja Ivan Zajc) že vrsto let očita netransparentno poslovanje in nabavo zdravil mimo javnih razpisov. Pomurske lekarne trdijo, da gre za sistemski problem in da tudi druge lekarne počnejo enako.

pomurske-lekarne javno-naročanje računsko-sodišče revizija