vestnik

Štefan Bunderla: "Ni najlepši poklic, ampak delam ga z veseljem"

Damjana Nemeš, 17. 6. 2020
Damjana Nemeš
Štefan Bunderla s priznanjem, ki ga je dobil za petintrideset let dela v obrti. Foto Damjana Nemeš
Aktualno

Štefan Bunderla je bil že v otroških letih prepričan, da bo nekoč kamnosek, zato se je odločil za srednjo gradbeno šolo in izbral je smer kamnoseštvo. Po uspešno pridobljeni izobrazbi je do služenja vojaškega roka opravljal vajeništvo v Murski Soboti, nato pa se je podal v Ljubljano, kjer je želel nadaljevati šolanje.

»Ker sem si poiskal delo, ki je bilo dobro plačano in mi je dalo veliko znanja, sem dal šolo na stranski tir. Ko sem se vrnil v Prekmurje, sem leta 1983 pri Gradu odprl dopolnilno dejavnost kamnoseštva,« pripoveduje Bunderla. »Na prvotni lokaciji smo bili le nekaj časa, saj za izvajanje vseh del ni bilo dovolj prostora. Nismo predvidevali, da se bodo tja vozili večji tovornjaki, ki nam bodo dostavljali material.

kamnoseštvo-bunderla, štefan-bunderla, grad
Damjana Nemeš
Material za izdelke nabavljajo iz celega sveta. Foto Damjana Nemeš
Leta 1986 smo se zato preselili na zdajšnjo lokacijo, kjer smo najprej odprli manjšo delavnico,« tako sogovornik. Mojster kamnosek je imel v začetku zaposlena le dva pomočnika, ker pa se je dejavnost hitro širila, so morali postaviti večjo delavnico in zaposliti več oseb. Trenutno imajo dvanajst zaposlenih delavcev na slovenski strani, dva pa na avstrijski strani. Podjetje ima sedež in pisarno v avstrijski Radgoni, proizvodnja pa poteka na slovenski strani pri Gradu. »Naša delavnica se sedaj razteza na približno petsto kvadratnih metrih pokritih delovnih površin, približno tolikšno je tudi zunanje skladišče. Poleg tega imamo še razstavni paviljon, ki nam služi tudi kot manjša pisarna za sprejem strank.«

Po gradbenih elementih iz kamna je veliko povpraševanja

Kamnoseštvo Bunderla nudi strankam pester nabor storitev. Kot je povedal sogovornik, izdelujejo okenske police, stopnišča, talne in zidne obloge, delovne pulte in mize. Izdelujejo tudi nagrobne spomenike in na omenjenih izdelkih opravljajo obnovitvena dela. »Poslovni partnerji, ki opremljajo hotele, banke, pošte ter ostale poslovne prostore, se večinoma odločajo za talne ali stenske obloge, za pulte, sprejemnice in podobno. Gradbeniki, fasaderji, zidarji ter ostali obrtniki nabavljajo pri nas predvsem stopnice in okenske police, individualne stranke pa se odločajo za povsem različne izdelke. Med njimi so prav tako stopnice, okenske police, kuhinjske plošče, pa tudi nagrobni spomeniki, po katerih je sicer vse manj povpraševanja,« tako Bunderla.

kamnoseštvo-bunderla, štefan-bunderla, grad
Damjana Nemeš
Ker se je dejavnost hitro širila, so morali zgraditi večjo delavnico ter nabaviti številne stroje in opremo. Foto Damjana Nemeš

Vse več je žarnih niš, žarnih grobov in manjših plošč z napisi. »V poletni sezoni izdelamo več nagrobnikov, v zimski sezoni pa izdelke za notranjo opremo,« je še dodal lastnik podjetja. Material in končne izdelke obdelujejo ročno in strojno. To pomeni, da lahko s CNC strojem izdelajo izdelke vseh možnih oblik, ki si jih stranke zamislijo. »Ko kamnite plošče razrežemo, sledi brušenje. Za to imamo nove, tehnološko in ekološko napredne stroje, kar pomeni, da pri svojem delu več ne uporabljamo svinca in kemičnih stvari. Plošče tako zbrusimo do končnega sijaja,« je razložil sogovornik in dodal, da kljub strojnemu delu ročne spretnosti pri kamnoseštvu nikoli ne bodo izumrle. »Izdelan z ročnimi spretnostmi je izdelek bolj privlačen in ima dodano vrednost.« Material naročajo iz celega sveta. Zaradi globalnega razvoja je namreč material iz Azije, Amerike, južne Afrike in severa Evrope enostavno dobavljiv.

kamnoseštvo-bunderla, štefan-bunderla, grad
Damjana Nemeš
Zaradi tehnološko naprednih strojev lahko izpolnijo številne želje strank. Foto Damjana Nemeš

Veliko strank prihaja iz Avstrije

Recept za uspeh na trgu Bunderla vidi v tem, da se ob morebitnih napakah pravočasno odzovejo in jih čim prej popravijo. »Bolj kot vse drugo je pomemben odnos do strank ter v podjetju. To vključuje tako odnos med zaposlenimi kot tudi odnos do orodja in strojev, ki ga zaposleni uporabljajo,« je še dodal. Podjetje, katerega stranke prihajajo večinoma s pomurskega in štajerskega konca, deluje tudi na madžarskem trgu, v veliki meri pa tudi na avstrijskem trgu. »Ravno stranke iz Avstrije so tiste, s katerimi največ sodelujemo. Skozi vsa ta leta so nas že dobro spoznali, pridobili smo njihovo zaupanje, zato se širi tudi krog poslovnih partnerjev,« je povedal Bunderla in izpostavil tudi konkurenco. Kot je pojasnil, so največja konkurenca sami sebi, saj od sebe in svojih sodelavcev vedno zahtevajo le najboljše. »Lahko rečem, da je za kamnoseke v Sloveniji dela dovolj, v Prekmurju pa je nasičenost s ponudniki kamnoseških storitev prevelika. Zaradi tega se pojavlja tudi nelojalna konkurenca. Ne zdi se mi prav, da lahko vsak, ki registrira tovrstno dejavnost, uvaža materiale od kjer koli po nizki ceni, nato pa ta material prodaja pod mizo. Naša zakonodaja je pri tem preveč toga,« je še pojasnil.

kamnoseštvo-bunderla, štefan-bunderla, grad
Damjana Nemeš
V razstavnem paviljonu si lahko stranke ogledajo razstavne eksponate. Foto Damjana Nemeš

Priznanja so potrditev, da delajo dobro

Kamnoseštvo je poklic, za katerega se mladi ne odločajo, saj gre za težek in velikokrat tudi premalo cenjen poklic. »Resda ni najlepši poklic, je pa na koncu izdelek toliko lepši, če to z veseljem delaš.« Ta miselnost je pripomogla k temu, da podjetje že skoraj štiri desetletja uspešno obratuje. Leta 2017 je lastnik podjetja prejel tudi priznanje območne Obrtno podjetniške zbornice Murska Sobota za petintrideset let dela v obrti. Kot je pojasnil, mu to veliko pomeni, saj ni veliko obrtnikov, ki dočakajo tak jubilej. »Jaz sem začel razmeroma mlad, star sem bil triindvajset let, ko sem šel na samostojno obrtno pot. Spomnim se enega dogodka z začetka moje poti, ko sem prišel k eni izmed strank na opravljanje izmer. Stranka me je vprašala, kdaj bo prišel mojster, pa sem jim rekel, da sem to jaz. Bili so presenečeni, saj so čakali starejšega gospoda,« je z nasmehom na obrazu razložil sogovornik. Tudi sicer mu vsa priznanja, ki so jih v teh letih prejeli s strani obrtne zbornice ter s strani domače in drugih občin, veliko pomenijo. »To je potrditev, da delamo dobro. So zahvala za naš trud, doprinos družbi, vsekakor pa tudi motivacija in odgovornost za naprej.« Sogovornik, ki je tik pred upokojitvijo, upa, da bo podjetje, v katerem delajo še njegova žena, sin ter hčerka z možem, še naprej tako dobro delovalo. Naslednike z ustrezno izobrazbo in pridobljenim znanjem namreč ima.

kamnoseštvo bunderla goričko