vestnik

Romska manjšina eden od temeljev medkulturne Slovenije

Vida Toš, 7. 4. 2018
Nataša Juhnov
Svetovni dan Romov praznujejo tudi Romi v Prekmurju.
Aktualno

Osrednja slovesnost ob svetovnem dnevu Romov v Murski Soboti

Danes je svetovni dan Romov, ki ga praznujejo Romi po vsem svetu, tudi v Sloveniji in Prekmurju. Ob tem so, kot tudi prejšnja leta, pripravili osrednjo slovesnost v Gledališču Park v Murski Soboti.


8e3769b5eab94a4f14531c2082b941fd
Nataša Juhnov
Svetovni dan Romov.


Letos so svoj praznik, kot je povedal predsednik Zveze Romov Slovenije, Jožek Horvat Muc, posvetili tisoči obletnici množičnega prihoda Romov iz Indije v Evropo. Muc: “V Indiji so želeli Rome zasužnjiti in pomuslimaniti, zato so začeli množično bežati. Sicer nekateri zapisi kažejo, da so prišli Romi v Evropo že v četrtem stoletju, pa tudi še v 17. in 18. stoletju. Ampak ta tisoča obletnica romskega eksodosa iz Indije obeležuje tisti najbolj množičen prihod naših prednikov v Evropo.”

400651148b29ff73ae3ed612f8f0a243
Nataša Juhnov
Letošnja slovesnost je posvečena tisoči obletnici prihoda Romov v Evropo.


Muc pravi, da lahko eksodos Romov aktualiziramo in jih primerjamo z današnjimi begunci: “Tudi naši predniki so bežali, a ta pot je bila dolga, res dolga, tudi časovno. Niso oni šli iz Indije in čez mesec dni že prispeli v Evropo. To je trajalo desetletja. Ena od poti je Rome recimo peljala čez Grčijo, a tam so se ustavili za kar nekaj časa in šele potem šli naprej. Danes je drugače, tukaj je diplomacija, meje, tehnologija obstaja; takrat biti begunec je bilo čisto drugače.”

f1f5b0858f4be60190b649fa14bab1ea
Nataša Juhnov
Cerar je med drugim dejal, da lahko prav s sodelovanjem uresničimo izboljšanje položaja romske skupnosti na vseh ravneh življenja.


Slavnostni govornik v dvorani Park pa je bil predsednik slovenske vlade, Miro Cerar. Ta je nocoj - po tem, ko se je cel popoldan mudil v Pomurju in si najprej ogledal, kako postavljajo paviljon EXPO, gradijo južno obvoznico mimo Murske Sobote in obiskal RIS v Rakičanu - spregovoril tudi na večerni slovesnosti ob svetovnem dnevu. Med drugim je zbranim povedal, da predstavlja romska etnična manjšina pomemben del slovenske družbe: “Romska manjšina s svojo kulturo in jezikom, skupaj z italijansko in madžarsko narodno manjšino, tvori temelj medkulturnosti v Sloveniji.”
Naštel je, kako so poizkušali sprejeti številne ukrepe za izboljšanje položaja romske skupnosti pri nas in zaključil: “Strateški dokumenti in projekti so dobro zasnovani in oblikovani v dobrobit romske skupnosti. Poudarjajo sodelovanje med vsemi: med državno in lokalno ravnijo ter romskim in neromskim prebivalstvom. Prav s sodelovanjem pa lahko izboljšanje položaja romske skupnosti na vseh ravneh življenja tudi uresničimo.”

2f138dc0c9fe1d54d4ea8e6ea29cca5d
Nataša Juhnov

Nataša Juhnov
Med nastopajočimi so bile tudi Bele Tinke.
svetovni dan Romov Jožek Horvat Muc miro cerar