vestnik

Sabina Gutalj komentira sodbo: Če bo treba, bo šla do evropskega sodišča 

ABE, 18. 2. 2019
Nataša Juhnov
Sodišče je drugič ugotovilo, da je Mestna Občina Murska Sobota občinsko uslužbenko Sabino Gutalj odpustila zakonito. 
Aktualno

Delovno sodišče v Mariboru je v sporu med Mestno občino Murska Sobota in Sabino Gutalj razsodilo, da je občina nekdanjo občinsko pravnico odpustila zakonito. Gutaljeva je že napovedala pritožbo. 

Delovno sodišče v Mariboru je izdalo sodbo v primeru izredne odpovedi delovnega razmerja Sabini Gutalj, nekdanji vodji oddelka za splošne zadeve in pravni svetovalki v upravi Mestne občine Murska Sobota (MOMS). Sodnica Mojca Dubravica razsodila, da je MOMS Gutaljevo odpustila zakonito. Odpuščena pravnica je že napovedala pritožbo. Ob sodbi je tudi izjavila: "Dejstvo je, da je sodnik v prvotnem sojenju na podlagi izvedenih dokazov v celoti pritrdil moji tožbi in sklenil, da je odpoved nezakonita tako v procesnem, kot tudi v materialnem smislu. In dejstvo je, da je druga sodnica v ponovnem sojenju, na osnovi istih dokazov, odločila popolnoma nasprotno. Sodba še ni pravnomočna, tokrat se bom pritožila jaz. Do sedaj nisem smela ničesar govoriti za medije in ker postopek še traja, še ne morem dajati nobenih konkretnih informacij. Izkoristila pa bom vsa pravna sredstva, če bo potrebno, tudi pot na evropsko sodišče."


sodišče
Andrej Petelinšek
Prvič je delovno sodišče v Mariboru razsodilo v korist Sabine Gutalj, na ponovljenem sojenju pa v korist Mestne Občine Murska Sobota.


Mestna občina je Gutaljevo aprila 2015 zaradi domnevnega trpinčenja ene od podrejenih sodelavk odpustila, nakar je ta sprožila tožbo, v kateri je zahtevala, da jo MOMS ponovno zaposli. Tožnica je aprila 2017 uspela v nameri, da jo ponovno zaposlijo in ji povrnejo vse plače z obrestmi od aprila 2015. Prvič je razsojal sodnik delovnega sodišča Maribor Božidar Merc.

Izjava Sabine Gutalj
"Dejstvo je, da je sodnik v prvotnem sojenju na podlagi izvedenih dokazov v celoti pritrdil moji tožbi in sklenil, da je odpoved nezakonita tako v procesnem, kot tudi v materialnem smislu. In dejstvo je, da je druga sodnica v ponovnem sojenju, na osnovi istih dokazov, odločila popolnoma nasprotno. Sodba še ni pravnomočna, tokrat se bom pritožila jaz. Do sedaj nisem smela ničesar govoriti za medije in ker postopek še traja, še ne morem dajati nobenih konkretnih informacij. Izkoristila pa bom vsa pravna sredstva, če bo potrebno, tudi pot na evropsko sodišče."

Po pritožbi murskosoboške občine je februarja 2018 višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani sodbo razveljavilo. Na novem sojenju pa je sodišče torej razsodilo v prid murskosoboške občine, s katere so za Vestnik.si sporočili, da je odvetnik, "ki je v tem primeru zastopal Mestno občino Murska Sobota prejel sodbo delovnega sodišča, ki jo še preučuje".
sabina gutalj MOMS aleksander jevšek sojenje sodba