vestnik

Sagajevim kar pet naslovov, na letnem občnem zboru pa predstavili program dirk

Miha Šoštarič, 18. 3. 2023
Miha Šoštarič
Janko Sagaj je četrto leto zapored postal najboljši slovenski voznik kasačev. FOTO MIHA ŠOŠTARIČ
Aktualno

Kasaška zveza Slovenije je na ljubljanskem gradu Fužine v sklopu kasaške akademije podelila priznanja in nagrade najboljšim v pretekli sezoni. Številna odlikovanja so šla v roke prleških rejcev, voznikov in lastnikov konj. V ospredju je bila družina Sagaj iz Ključarovec. Ljutomerski klub pa je opravil letni občni zbor in razkril letošnji program dirk.

Janko Sagaj je bil četrto leto zapored razglašen za najboljšega voznika kasačev. Lani je dosegel 17 zmag, z nagradami pa zaslužil nekaj več kot 35 tisoč evrov. Na drugo mesto se je uvrstil njegov brat Jože, ki je v lanski sezoni med drugim dobil slovenski kasaški derbi (Maya Viva) in šampionat Slovenije (Don Saxo). Najboljši slovenski kasaški rejec je oče omenjenih Jože Sagaj st., njegovi kasači so v minulem letu zasedli 22-krat prvo mesto, osemkrat drugo in sedemkrat tretje, z nagradami pa zaslužili skoraj 59 tisoč evrov. Konj Maugli, ki prihaja iz Sagajevega hleva in je danes v lasti Srba Dejana Bačića, je lani v Stožicah s časom 1:12,8 postavil rekord slovenskih hipodromov.

Konj leta je tretje leto zapored Frodo S, ki prihaja iz hleva Slanovih iz Bolehnečic. Tekmuje na Švedskem, kjer je lani dosegel dve zmagi in postavil slovenski rekord na srednji razdalji (1:11,9). V letu 2022 je zaslužil blizu 35 tisoč evrov.

Nagradi za najboljšega trenerja in lastnika je prejel Zvonko Osterc iz Križevec pri Ljutomeru. S svojimi konji je dosegel 22 zmag, 16-krat drugo mesto in 17-krat tretje, konji, ki jih trenira, pa so lani pritekli za kar 51 tisoč evrov nagrad. Večino uspehov je Osterc dosegel z lastnimi konji, zato je Kobilarna OZT, ki je v njegovi lasti, prejela naslov lastnika leta.

Prvič so podelili nagrado Tomaža Osterca, ki jo Kasaška zveza Slovenije namenja osebi, ki s svojim delom ter odnosom do konj, sotekmovalcev in športa poudarja pomen spoštovanja konj in poštenega športnega boja ter daje dober zgled, s katerim krepi ugled kasaškega športa v javnosti. Nagrado je prejel Branko Seršen iz Banovec za svoje vožnje na dirkah, na katerih je spoštljiv do konj in pošten do sotekmovalcev, zaradi dela z mladimi trenerji, ki jim je mentor, jim pomaga in svetuje, ter zato, ker je vselej pripravljen priskočiti na pomoč in na dirke posebnega pomena vpisati svoje kasače na prošnjo organizatorjev ter s tem pomagati pri izvedbi pomembnih dogodkov, tudi ko nima najboljših možnosti za visoke uvrstitve.

Za prvo zmago v karieri je priznanje prejel Mario Moleh iz Lukavec, priznanje ob prejemu Bloudkove plakete za življenjsko delo pa je dobil nekdanji predsednik Kasaškega kluba Ljutomer Janez Slavič iz Središča ob Dravi.

Letos šest tekmovalnih dni

Na minulem občnem zboru Kasaškega kluba Ljutomer je predsednik Branko Kristl poudaril vnovične odlične dosežke članov kluba. »Uspehi naših prednikov in članov v reji kasaških konj in na kasaških dirkah so v ponos in zadovoljstvo, kar nam daje pogum in moč pri delu za napredek kasaškega športa,« je dejal Kristl. V klubu bodo letos poskrbeli za organizacijo šestih tekmovalnih dni v Ljutomeru. Odprtje sezone načrtujejo na velikonočni ponedeljek, 10. aprila, ko bodo opravili tudi rez potomke najstarejše trte z mariborskega Lenta, ki je posajena na ljutomerskem hipodromu. Spominski dirki Janka Makoterja in Mirka Hanžekoviča bosta 18. junija, kasaške dirke v okviru občinskega praznika Občine Ljutomer bodo 30. julija, 27. avgusta bo kasaška prireditev v času kmetijsko-živilskega sejma, 17. septembra, ko praznuje Občina Križevci, pa bo državno prvenstvo triletnih kasačev. Sezono bodo sklenili 15. oktobra s spominskima dirkama Ludvika Slaviča st. in Vlada Plohla ter z državnim prvenstvom dvoletnih kasačev.

kasaška-zveza-slovenije kasaški-klub-ljutomer