vestnik

(ŠALOVCI) Pričakujejo trgovce in podjetnike, ki bodo zaposlovali domačine

Damjana Nemeš, 4. 9. 2020
Arhiv Vestnika
Šalovci.
Aktualno

Obrtno-industrijsko cono bodo začeli urejati prihodnje leto.

Enajsti avgust je datum, ki ga je Občina Šalovci izbrala za svoj občinski praznik. Pred enaindvajsetimi leti smo bili ta dan priča popolnemu sončnemu mrku, ki je bil v Sloveniji najbolje viden ravno na ozemlju šalovske občine. »Letos občinskega praznika nismo zaznamovali tako kot v preteklih letih, saj nismo imeli slavnostne seje ter drugih tradicionalnih prireditev. Slovesnost manjšega obsega, na kateri bomo podelili plakete občine in priznanja župana, bomo najverjetneje opravili septembra, ko bomo izvedli tudi nekaj aktivnosti v tednu mobilnosti,« je povedal župan Iztok Fartek. Plaketo občine bo prejel Zavod za varstvo kulturne dediščine, priznanja župana pa zlati maturanti iz občine ter prostovoljke, ki so v času epidemije sešile pralne maske za vse občane.

14ed0424ca6aadcce314ef33702bb587
Adriana Gašpar
Turistično ponudbo TNC Peterloug želijo obogatiti.

Turistov je veliko manj

Občinski praznik je priložnost, da se v občinah ozrejo na storjeno v enem letu. V šalovski občini so v preteklih mesecih prenovili dvorano in kuhinjo v gasilskem domu v Čepincih, postavljena sta bila kolesarnica in nadstrešek za piknike pri Turistično-nastanitvenem centru (TNC) Peterloug v Markovcih, kupili so tudi zemljišča za vzpostavitev obrtno-industrijske cone v Šalovcih. Urejati jo bodo začeli spomladi prihodnje leto, župan pa pričakuje, da jim bo uspelo doseči dogovor s trgovci, ki prodajajo živila in kmetijsko mehanizacijo, ter drugimi podjetniki, da bodo čim prej po vzpostavitvi obrtno-industrijske cone tam začeli poslovati ter zaposlovati občane Šalovec. Uredili bodo tudi gasilski dom in pripadajoče parkirišče v Domanjševcih v vrednosti približno petdeset tisoč evrov, postavili žarni zid na pokopališču v Markovcih v vrednosti približno petindvajset tisoč evrov ter uredili košarkarsko in nogometno igrišče ter igrišče za odbojko na mivki pri TNC Peterloug v vrednosti približno šestdeset tisoč evrov. »Želimo si tudi obogatiti obstoječo turistično ponudbo pri nastanitvenem centru. Vizija je, da bi tam v prihodnje uredili parkirišča za avtodome, postavili glamping in šotorišče ter morda zgradili kak dodaten apartma, po mojem mnenju manjka v okolici tudi bazen,« pove Fartek.

daabcf2453c2e081ccbbd31b58013595
Nataša Juhnov
Iztok Fartek, župan Občine Šalovci.

Zaradi epidemije koronavirusa so v Peterlougu utrpeli velik izpad obiska. »V začetku leta smo imeli številne rezervacije šol, programov Erasmus ter kolesarskih skupin. Sedaj je tega veliko manj, vseeno pa imamo skoraj ves čas od pet do deset gostov, ki tu prespijo, pri nas lahko unovčijo tudi turistične bone. Situacija resda ni najboljša, kljub vsemu smo glede na vse še dokaj zadovoljni,« je še dejal Fartek.

ŠALOVCI občina