vestnik

Na meji z Italijo od danes velja kontrola potnikov

Vestnik.si, STA, 10. 3. 2020
Nataša Juhnov
Marjan Šarec je včeraj predlagal zaprtje meje z Italijo.
Aktualno

Vlada je na torkovi dopisni seji sprejela sklep, da se bo že danes na meji z Italijo začela izvajati kontrola vstopa v Slovenijo. Izvajali jo bodo pri osebah, ki niso slovenski državljani oziroma v Sloveniji nimajo prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, so sporočili iz Ukoma.

"Vemo, da je Italija razglasila karanteno, vendar ljudje tega ne upoštevajo, zato je čas, da ukrepamo," je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil Šarec. Poudaril je, da je zaprtje meje nujen ukrep, če želi Slovenija imeti situacijo pod kontrolo. Potrdil je tudi, da so v večernih urah potrdili tri nove primere okužbe s koronavirusom, skupno jim imamo v Sloveniji tako 34.

Ministrstvo za zunanje zadeve pa poziva vse slovenske državljane, ki se nahajajo v Italiji, da se na varen način in v lastni organizaciji potovanja vrnejo v domovino. "Pri vračanju naj se izogibajo tveganju, ki ga lahko povzročijo postanki na potovanju. Ob vstopu v Slovenijo naj dosledno upoštevajo navodila in nasvete, ki jih za tak primer določa NIJZ." 

V Italiji se je z novim koronavirusom doslej okužilo 10.149 ljudi, kar je približno tisoč več kot v ponedeljek, je danes sporočila italijanska civilna zaščita. Število smrtnih žrtev pa je od ponedeljka naraslo za 168, tako da po zadnjih podatkih znaša 631. Ozdraveli so 1004 ljudje, so še navedli.

V Avstriji sprejeli drastične ukrepe

Avstrijsko zunanje ministrstvo je danes objavilo svarilo pred potovanji v Italijo ter hkrati svetovalo vsem avstrijskim popotnikom v Italiji, naj se nemudoma vrnejo v domovino. Prav tako so avstrijske oblasti odpovedale vse letalske polete v severnoitalijanska mesta Benetke, Milano in Bologno ter nočne hitre vlake v Milano in Benetke. Vse do 3. aprila so med drugim prepovedane večje prireditve, vključno z demonstracijami. Ukrep velja za vse prireditve na prostem z več kot 500 udeleženci ter prireditve v zaprtih prostorih z več kot sto ljudmi.

Vrata univerz ter visokih šol bodo od ponedeljka prihodnji teden zaprta.

Uvedli so tudi prepoved vstopa v državo iz Italije; izjema so avstrijski državljani, ki se vračajo v domovino, ter osebe z zdravniškim potrdilom. Vsi Avstrijci, ki se bodo vrnili iz Italije, bodo morali ob prihodu v domovino v 14-dnevno karanteno. Dovoljena bodo potovanja preko Avstrije, ob pogoju brez postanka v državi.

Zaradi širjenja novega koronavirusa pa tudi grška vlada za 14 dni zapira vse izobraževalne ustanove po državi. S tem želijo upočasniti širjenje virusa, so pojasnili na grškem ministrstvu za zdravje. V državi so sicer doslej zabeležili 89 primerov okužb.

koronavirus zaprtje-mej