vestnik

Sava Turizem odslej pod madžarskim skladom

Vestnik.si, 19. 1. 2022
Arhiv Svet24
Sava turizem
Aktualno

Luksemburški sklad York, ki ima v lasti 43 odstotkov družbe Sava d. d., je več deset milijonov evrov vreden delež prodal madžarskemu skladu Diofa, pišejo na 24ur. Sklad je v lasti enega najbogatejših Madžarov iz krogov blizu premierja Orbana, še navajajo.

Družba Sava d. d. ima v lasti Sava Turizem, ki razpolaga s hoteli na v Moravskih Toplicah, v Radencih, na Ptuju, na Bledu in na slovenski obali. Že dalj časa se je sicer ugibalo, ali bo delež sklada York, posledično pa tudi družba Sava, pristal v državni lasti ali bo pri prodaji prevladala ponudba Srba Miodraga Kostića. 

KAD in Slovenski državni holding (SDH) bi z odkupom deleža sklada York postala večinska lastnika, kar bi dodatno omogočilo uresničevanje ideje o slovenskem turističnem holdingu, ki ga je zagovarjal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. 

Po poročanju portala 24ur, je glede državne naložbe v Savi doslej veljalo, da bo država lastniške deleže v turističnih podjetjih okrepila in jih združila pod streho turističnega holdinga, v njem bi predvidoma združili družbe Terme Olimia, Sava Turizem, Istrabenz Turizem, Thermana, Adria Ankaran, Hit Aplinea in turistično vejo Hit iz Nove Gorice. 

radenci, občina-radenci, radin, zdravilišče radenci
Marina Vrbnjak
Radenci

Pred dnevi so sicer o tem pisali tudi pri Slovenski tiskovni agenciji, navajali so, da se možnost prodaje državnega deleža v družbi Sava omenja tudi v letnem načrtu upravljanja kapitalskih naložb države za leto 2022. Možnost prodaje družbe Sava je pred dnevi potrdil tudi prvi mož SDH Janez Žlak, ki je nedavno omenjal tudi možnost združitve Save in Save Turizma ter skupno prodajo s skladom York. Družba Sava je, kot še pišejo na 24ur, sicer zaradi lastništva Save Turizma ključna za konsolidacijo državnih turističnih naložb, razlog za spremembo pristopa pa bi lahko bil tudi v tem, da holdingu zaradi prevelike konkurence ne bi dali zelene luč. Dosedanji lastniki družbe Sava, York, KAD in SDH, so sicer tudi njeni upniki. 

0ca247f96e9df863b83240020f7c2854
Miha Šoštarič
Sava Turizem odslej pod madžarskim skladom.

O enem od madžarskih skladov in njegovem vstopu na slovenski turistični trg smo sicer pred časom že pisali

Oktobra lani smo v Vestniku pisali, da se obnova lendavskega hotela vleče kot jara kača in da po slabi izkušnji z lastništvom Save Turizma dogajanje po nakupu Term Lendava, ki jih je prevzel madžarski sklad Comitatus Energia, postaja novo veliko razočaranje. Prav tako smo razkrili, da izvajalcev gradbenih del ne najema družba Terme Lendava, ampak podjetje s sedežem v kraju Ede na Nizozemskem. Nekaj domačih podjetnikov se je pri tem že opeklo, neobičajen pristop k obnovi pa je vzbujal pomisleke kakor tudi sum, da gre za sporne posle. Kmalu po tistem so bile po naših informacijah ustavljene vse aktivnosti, povezane z obnovo, predstavniki lastnika pa so začeli iskati možnosti, kako obnovo speljati v pravi smeri. Temu zdaj posredno pritrjuje poteza, ki jo je novembra lani naredil lastnik Term Lendava, razkriva pa jo pred kratkim objavljen vpis v sodni register. Comitatus Energia je namreč kot edini družbenik Term Lendava sprejel sklep o spremembah ustanovnega akta družbe.

68554ef6d813f9f7baa26b4d738d2a5d
Nataša Juhnov
Sava Turizem

Po tem sklepu se pomembno zmanjšujejo pooblastila direktorja – ta položaj od oktobra lani zaseda Daniel Kovasc – ter krepi nadzorna vloga lastnika pri sprejemanju odločitev, povezanih predvsem s porabo denarja. Direktor namreč potrebuje predhodno soglasje lastnika tako glede letnega načrta javnih naročil kot pri njihovih večjih finančnih preseganj, prav tako pri najemanju posojil, odobritvi večje naložbe, tudi tiste, ki vključuje porabo subvencij Evropske unije, in drugo.
Ob tem je zanimiv tudi nastavek za lastniške spremembe, delež v družbi Terme Lendava si ob soglasju lastnika lahko pridobi tudi direktor. Osnovni kapital družbe znaša dobrih devet milijonov evrov, razdeljen pa je na tri osnovne vložke, ki jih zdaj, kot rečeno, v celoti obvladuje madžarski sklad. Vrednost prvega je 7500 evrov, kar je minimalno za ustanovitev družbe. Drugi znaša dobrih sedem milijonov evrov in je bil zagotovljen s prevzemom premoženja Save Turizma, tretji je vreden dva milijona evrov in je nastal z dokapitalizacijo Term Lendava januarja lani.

Za razumevanje navedimo še kratek povzetek ključnih preteklih dogodkov. Pred tremi leti ali natanko 28. januarja 2019 je skupščina Save Turizma sprejela sklep o izčlenitvi Term Lendava. Kupec, madžarski sklad Comitatus Energia, se je kot edini družbenik Term Lendava v sodni register vpisal decembra 2019, januarja 2020 pa narodnostno skupnost seznanil, da je v interesu lastnika zagotoviti dolgoročno uspešno poslovanje podjetja ter izpolniti zahteve glede vlaganj. »Comitatus Energia ima za to vse potrebne finančne in tehnične resurse,« so še zapisali v omenjenem sporočilu. Navajali so še, da želijo kot lastniki doseči napredek podjetja na vseh področjih, tudi pri zaposlenih in njihovem zadovoljstvu kot pri zadovoljstvu gostov, ter prispevati k turističnemu razvoju regije.

Po umiritvi epidemije so tudi lendavske terme julija 2020 začele sprejemati goste, upravljanje turističnega kompleksa pa je nov lastnik prevzel od Save Turizma s 1. julijem. Takratni direktor Peter Molnar je napovedal tudi začetek temeljite obnove v septembru, ki naj bi stala pet milijonov evrov. Hotel Lipa naj bi po obnovi postal del hotelske verige Arxa Hotels in se s ponudbo uvrstil v visok 4-zvezdični standard. Za usposabljanje zaposlenih naj bi poskrbeli strokovnjaki iz Švice, od koder prihaja tudi na Nizozemskem rojeni poslovnež Dirk Wallenburg, ki naj bi operativno vodil prenovo.
Obnovitvena dela so se res začela v začetku novembra 2020, vendar lani povsem zašla v slepo ulico, občuten dvig cen storitev v apartmajskem naselju in avtokampu pa je odvrnil tudi prej zveste goste lendavskega kopališča. 

sava-turizem madžarski-sklad-diofa