vestnik

SBMS: V 14 dneh zaznali okužbo pri petih zdravstvenih delavcih, za covid-19 paciente imajo 15 postelj

Vestnik, 6. 10. 2020
Aleš Cipot
Splošna bolnišnica Murska Sobota.
Aktualno

Iz Splošne bolnišnice Murska Sobota sporočajo, da vse dejavnosti kljub izrednim organizacijskim zahtevam potekajo neokrnjeno. V zadnjih dveh tednih so potrdili okužbo z novim koronavirusom pri petih zdravstvenih delavcih, ob vseh stikih pa so ustrezno ravnali, zato se okužba zaenkrat ni širila. Vsi okuženi zdravstveni delavci so brez večjih zdravstvenih težav.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota (SBMS) imajo za bolnike s covid-19 pripravljenih 15 postelj za neintenzivno nego, vendar lahko zaradi resnosti obolenj in okužb med zaposlenimi trenutno uporabljajo le 12 postelj. Trenutno je zasedenih 9 postelj, še sporočajo, na voljo pa imajo še 3 postelje za intenzivno zdravljenje. V skladu z navodili Ministrstva za zdravje bodo poleg bolnikov iz regije sprejemali tudi bolnike iz drugih delov Slovenije, sprejemajo tudi vse bolnike iz domov starejših občanov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, so še zapisali. 

SBMS je sicer imenovana za bolnišnico drugega reda, to pomeni, da je zadolžena za akutno bolnišnično zdravljenje bolnikov s covid-19. Po odločitvi, sprejeti na MZ, da proste postelje ohranijo za akutno bolne in v skladu z upoštevanjem načrta, po katerem okužene stanovalce začasno premestijo v bolnišnice po Sloveniji, ki so opredeljene kot negovalne bolnišnice za okužene, so pred tremi dnevi tri varovance soboškega Centra za starejše, ki je enota Doma starejših Rakičan, premestili v bolnišnico v Novo Gorico. Kljub temu so ponudili možnost, da bodo, dokler bodo imeli proste zmogljivosti, sprejemali tudi bolnike z okužbo, ki potrebujejo le nego. Razpoložljive postelje so medtem že napolnili z bolnimi pozitivnimi pacienti. 

Hkrati vse paciente in druge obiskovalce bolnišnice prosijo, da dosledno izvajajo vse ukrepe in upoštevajo navodila bolnišnice.

Aleš Cipot
Splošna bolnišnica Murska Sobota Fotografija Aleš Cipot
sbms dejavnost