vestnik

Še bo vroče 

GR.G., 31. 7. 2018
Sašo Bizjak
Aktualno

Temperature v juliju malo nad povprečjem, v vročina v prihodnjih dneh ne bo popustila. 

Mesec julij, ki se izteka s prvim letošnjim vročinskim valom, je bil v Sloveniji glede na izmerjene temperature večinoma malo nad dolgoletnim povprečjem, medtem ko je bila količina padavin po državi zelo različna. Na zahodu jih je padlo manj od povprečja, predvsem na jugovzhodu pa precej več. Letošnji julij je bil tudi bolj oblačen kot običajno. Vreme v letošnjem juliju je bilo temperaturno za kakšno stopinjo Celzija nad povprečjem, na Dolenjskem pa so bile izmerjene temperature okoli povprečja, je, kot piše STA, danes povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje Blaž Šter.

image
Sašo Bizjak


Glede padavin so bile razmere v juliju zelo razgibane. Na zahodu države je bila višina padavin podpovprečna, na Kredarici je padla le tretjina padavin, ki običajno padejo v tem mesecu. Julij v Ljubljani je bil nekoliko nadpovprečno moker mesec, v Novem mestu pa je padlo kar dvakrat toliko padavin kot običajno. Razlog za tako različne količine padavin na različnih območjih Slovenije so v poletnih krajevnih nevihtah.


Zaradi spremenljive oblačnosti smo v Sloveniji julija imeli tudi manjše število sončnih ur, je pojasnil Šter. V Ljubljani so vremenoslovci našteli okoli 50 sončnih ur manj, kot je običajno. Tudi drugje po državi je bilo nekoliko manj sončnih ur kot ponavadi v tem mesecu.

OPOZORILO ARSA
Predvsem po nižinah Primorske in v mestnih središčih bo danes in v prihodnjih dneh velika toplotna obremenitev.

Se pa temperature tudi v prihodnjih dneh ne bodo bistveno znižale, še bo vroče.


Popoldne bo sončno, nastane lahko kakšna vročinska nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 34, v Vipavski dolini in na Goriškem do 36 °C.
Jutri bo pretežno jasno z možnostjo popoldanskih vročinskih neviht. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem do 22, najvišje dnevne od 30 do 34, v Vipavski dolini in na Goriškem do 36 °C.
V noči na četrtek je zlasti na vzhodu možna kakšna ploha ali nevihta. V četrtek in petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem popoldne bodo nastajale nevihte, ki bodo pogostejše na vzhodu države. Pihal bo veter severnih smeri, na Primorskem šibka burja.

Sašo Bizjak
vreme vročina temperatura