vestnik

Sedem občin sistema C pomurskega vodovoda sklenilo poravnavo, ena še ne

STA, 9. 1. 2020
Nataša Juhnov
Slika je simbolična
Aktualno

Na soboškem sodišču je bila danes obravnava tožbe osmih občin sistema C pomurskega vodovoda zoper Občino Ljutomer in tamkajšnjo županjo Olgo Karba v višini dobrih treh milijonov evrov. Župani sedmih občin, Karbova in javno podjetje Prlekija so ob tem sklenili sodno poravnavo o vseh sporih in tožbah, povezanih z vodovodom.

Občina Sveti Jurij ob Ščavnici poravnave ni podprla, saj tamkajšnji svetniki predloga za poravnavo niso niti uvrstili na dnevi red svojih sej, lahko pa to po današnjem sklepu storijo do 27. januarja. V tem primeru bo poravnava veljala tudi za to občino, v nasprotnem bo pri tožbi ostala sama.



Predstavniki občin Apače, Gornja Radgona, Križevci, Veržej, Radenci, Ljutomer in Razkrižje, podjetja Prlekija in odvetniki so se na sodišču usklajevali štiri ure in pol, pri čemer je bila javnost izključena.

Najstarejši med župani, Stanko Ivanušič iz razkriške občine, je po sklenitvi poravnave povedal, da je vsaka poravnava kompromis in delni odmik od lastnih stališč, da pa so se uspeli z veliko napora le poravnati, tako da so vsa odprta vprašanja pri vseh zadevah v celoti in dokončno rešili.

"To je po naši skupni oceni neki novi temelj za dobro sodelovanje v prihodnje in vsa nesoglasja so z današnjim dnem končana, tako da bo sistem C normalno funkcioniral, prav tako tudi druga področja, na katerih občine moramo sodelovati," je dejal Ivanušič. Z današnjim dnem tako velja tudi elaborat o cenah, ki so ga potrdile občine.

d9dfd27830f6bd1d78f62314b6c00643
Vida Toš
Olga Karba


Sporov zaradi vodovoda v sistemu C je bilo med občinami veliko. Eden od njih je bilo sprejetje elaborata o cenah, ki ga ljutomerska občina ni potrdila, zato cena vode ni mogla veljati. Osem občin je zato tožilo ljutomersko občino in njeno županjo za dobre tri milijone evrov, ker naj bi bila tolikšna njihova izguba, ker občanom niso mogle zaračunavati stroškov vode.

Občine so se medsebojno tožile tudi zaradi odstavitve prejšnjega direktorja Prlekije in zaradi imenovanja novega, ljutomerska občina pa je medtem dobila milijonsko tožbo proti Prlekiji, ker ji slednja ni plačevala najemnine za vodovodno omrežje, čeprav je denar od občanov pobrala.

Zdaj, kot je poudaril Ivanušič, nobena občina nima do nobene zahteve do javnega podjetja več, enako večja obratno. Po sklepih sveta ustanoviteljic bo še ta mesec stekel postopek za imenovanje novega direktorja.

Poravnavo je podpisal tudi župan občine Radenci Roman Leljak, čeprav je ta občina od tožbe odstopila že pred časom. Sedem županov je vsebino sodne poravnave sicer že parafiralo 4. oktobra lani, k podpisu pa so že takrat pozvali tudi občino Svetu Jurij.

sodišče voda regije