vestnik

Sedem regij po trenutnih podatkih v rdeči fazi. Kustečeva upa, da je odprtje šol prvi znak vračanja v normalnost

Vestnik, 26. 1. 2021
Jure Zauneker
Pomurska regija je trenutno v rdeči fazi.
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev, in psihologinja doc. dr. Andreja Poljanec.

Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji je 852,9, v pomurski regiji pa 929,2. Sedemdnevna incidenca na drugi strani je v naši regiji 444,8, na ravni države pa znaša 409. Slovenija je po kriterijih še vedno v rdeči fazi, po najnovejših podatkih tam ostaja tudi Pomurje, kjer je povprečje okužb zadnjih sedem dni 73. Zaenkrat je v rdeče obarvanih sedem regij. 

Šolska ministrica je uvodoma dejala, da so današnji dan vsi nestrpno pričakovali. "Upam, da je to prvi znak vračanja v normalnost," je dodala. Glede na odziv na množično testiranje verjame, da se učenci vračajo v varno učno okolje. Vsem staršem je znova priporočila, da v vrtce in šole odpeljejo le zdrave otroke, pomembno pa je upoštevati vsa priporočila NIJZ. Vrata je danes odprlo 366 šol in 327 vrtcev, na delovno mesto pa se je vrnilo 12.822 zaposlenih v osnovnih šolah ter 12.844 zaposlenih v vrtcih. Pristojni upajo, da bodo lahko kmalu na šolah sprejeli še ostale učence, dijake in študente. 

simona kustec
Twitter
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Ministrica je še povedala, da so dobili s strani staršev tudi nekaj pobud in pozivov za testiranje učencev. Tako so se že seznanili s primeri držav, kjer se to aktivira in ugotovili so, da je za mlajše učence možno zagotoviti posebne hitre teste. Ministrstvo za zdravje mora po njenih besedah pripraviti predlog, o katerem bo vlada potem odločala. "Ključna je informacija, da če obstaja potreba, je treba najti način, da se testirajo tudi otroci. Kot način, da se zagotavlja dodatna varnost," tako Simona Kustec. 

gregor pečan
STA
Gregor Pečan je predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol.

Gregor Pečan je zadovoljen, da so se po treh mesecih spet odprle šole in so prenehali s poučevanjem na daljavo. Včeraj je bila z odzivom na testiranje po njegovih besedah izkazana visoka stopnja družbene odgovornosti. Nadeja se, da bodo vrtci in šole čim dlje lahko ostali odprti in se epidemiološka slika ne bo slabšala. Čim prej si v združenju želijo, da se v razrede vrnejo tudi 4. in 5. razredi ter učenci 9. razredov. 

koronavirus slovenija aktualno-stanje