vestnik

(SEJA MOMS) Premalo svetnikov glasovalo za nov statut mestne občine

Rok Šavel, 4. 11. 2021
Rok Šavel
21. seja mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota
Aktualno

Na 21. redni seji Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota so soboški svetniki v prvem branju obravnavali predlog statuta mestne občine, za kar pa ni glasovala potrebna večina svetnikov. V prvi obravnavi so bili sprejeti prostorski akti za širitev kmetije v Bakovcih, za nov trgovski center na zahodni strani Murske Sobote in za novo gramoznico Jezera v Rakičanu. Največ razprave je bil deležen ustanovitveni odlok soboškega zdravstvenega doma.

Mestna uprava je svetnikom dala na mizo nov statut mestne občine, temeljni akt vsake občine, saj obstoječi iz leta 1999 ni v skladu z zakonom in ne odgovarja novejšim nomotehničnim smernicam. Poleg tega je bila občina deležna tudi opozoril s strani ministrstva za javno upravo, da mora statut uskladiti z zakonom o lokalni samoupravi. Mestna uprava je nov statut pripravila v sodelovanju z Inštitutom za lokalno samoupravo iz Maribora, ki ga vodi Boštjan Brezovnik. Slednji je prisostvoval seji in pozval svetnike, da predlog statuta v prvi obravnavi sprejmejo in ga v času javne razprave ter do druge obravnave dodelajo.

seja-moms, mestna-občina-murska-sobota
Rok Šavel
21. seja mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota

Predlog statuta padel v vodo



Svetnika Romeo Varga (Levica) in Jože Šadl (DeSuS) sta v razpravi opozorila na hitenje in neupoštevanje določenih pripomb, zato sta napovedala, da predloga ne bosta podprla. Za predlog statuta je tako glasovalo 12 svetnikov, sedem pa jih je bilo proti. Ker je za sprejem statuta potrebna dvotretjinska večina, predlog ni bil sprejet. Posledično je župan Aleksander Jevšek sklical odmor in v nadaljevanju so svetniki izglasovali tudi umik naslednje točke, ki je neposredno povezana s sprejemom statuta, in sicer predlog novega poslovnika mestnega sveta.

seja-moms, mestna-občina-murska-sobota
Rok Šavel
21. seja mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota

Sprejeti prostorski akti za Meolica, Eurospin in Lidl ter Pomgrad

Bolj gladko in hitreje je šlo pri naslednjih točkah dnevnega reda. Mestni svetniki so tako v prvi obravnavi potrdili pravilnik o subvencijah mladim in mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja. Pravilnik predvideva do 7200 evrov finančne spodbude mladim in mladim družinam za gradnjo ali nakup stanovanja na območju soboške občine.

V prvi obravnavi je bil sprejet tudi predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za širitev kmetije v Bakovcih, katerega pobudnik je Danilo Meolic. Svetniki so izrazili le pomisleke glede dopustnih objektov na predvidenem zemljišču širitve kmetije in predlagali, da se ne dopusti gradnje objektov za predelavo kmetijskih pridelkov.



V prvi obravnavi je bil v nadaljevanju sprejet odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za enoto urejanja prostora SO 91 v Murski Soboti, kjer investitorja Eurospin in Lidl načrtujeta gradnjo novega trgovskega centra. Gre za 5,1 hektarja veliko površino, ki je trenutno v kmetijski rabi in se nahaja med kanalom Ledave in objektom Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota. Svetniki so pri tej točki opozorili predvsem na vpliv odvajanja fekalne vode na obstoječe kanalizacijsko omrežje, ki ga bodo predstavljali novi objekti.

Zeleno luč v prvi obravnavi je dobila tudi nova gramoznica Jezera v Rakičanu, kjer Pomgrad načrtuje kopanje gramoza. Šadl je v razpravi opozoril na ležernost sprejemanja pomembnih prostorskih aktov v mestnem svetu in na preveč ohlapno pripravljen dokument, ki zahteva širšo razpravo.

"Gre še za en poseg v okolje in v dokumentu ni nikjer opredeljeno, kje bo tisto območje, ki bo namenjeno športu in rekreaciji, ko bodo dela končana," je poudaril in opozoril tudi na urejenost brežin. Prikimal mu je tudi mestni svetnik Anton Slavic (Neodvisna stranka Pomurja), ki je dejal, da bo to nova ekološka rana. Na javni obravnavi je bila tudi podana pripomba krajanov Rakičana glede transportne poti, po kateri bo potekal odvoz gramoza do separacije na Bakovski ulici.

seja-moms, mestna-občina-murska-sobota
Rok Šavel
21. seja mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota

Veliko pripomb na ustanovitveni akt zdravstvenega doma

V nadaljevanju so mestni svetniki obravnavali še ustanovitveni odlok soboškega zdravstvenega doma, ki ga zaradi zastarelosti morajo uskladiti z zakonom in sprejeti v vseh občinah, ustanoviteljicah javnega zavoda. Gre za dvanajst občin, ki spadajo pod soboško upravno enoto. Seji je prisostvovala tudi direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota Edith Žižek Sapač, ki je pozvala svetnike, da odlok sprejmejo, saj obstoječi izhaja še iz leta 1992. Direktorica je pojasnila, da je od odloka odvisen statut zdravstvenega doma, poleg tega bo v prihajajočem obdobju na voljo precej razpisov za investicije in projekte, za prijavo nanje pa mora imeti zavod veljaven in zakonsko usklajen ustanovitveni odlok.

seja-moms, mestna-občina-murska-sobota
Rok Šavel
21. seja mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota

V razpravi je bilo slišati precej predlogov mestnih svetnikov, predvsem Mirana Forjaniča (Lista za »2020«) in Andreja Mešiča (SDS). Pripombe so se nanašale predvsem na postopek imenovanja direktorja in strokovnega direktorja, na mandat direktorja ter na sestavo devetčlanskega sveta zavoda. Forjanič je med drugim predlagal, da se v odlok doda neprekinjena nujna zobozdravstvena dejavnost.

Oglasil se je tudi Jevšek, ki je izpostavil problematiko pomanjkanja zdravnikov medicine dela. "Naše firme in javni zavodi tovrstne usluge drago plačujejo izven regije," je opozoril soboški župan in v nadaljevanju tudi izrazil pričakovanje, da se bo uredil problem dežurnega zobozdravnika čez vikend.

seja-moms, mestna-občina-murska-sobota
Rok Šavel
21. seja mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota

Žižek Sapačeva je pojasnila, da zobozdravstvena služba deluje med tednom od 7. do 20. ure, za vikend in praznike pa v skladu s splošnim dogovorom od 8. do 12. ure. Strinjala se je, da obstaja veliko pomanjkanje zdravnikov za medicino dela in to v celotni Sloveniji. Kot je obrazložila, gre za samoplačniško specializacijo, ki jo plača zavod sam in mora biti razpisana, poleg tega po opravljeni specializaciji ni zagotovila, da zdravnik ne bo odšel službovat drugam.

Jevšek je napovedal, da bo 23. novembra, ob vladnem obisku Pomurja, ministra za zdravje soočil s vprašanjem, zakaj ne razpiše specializacij za regijo, ki ima najslabše zdravstveno stanje med prebivalstvom. Brez razprave je bil v nadaljevanju v prvi obravnavi sprejet še predlog odloka o ustanovitvi sveta ustanoviteljic soboškega zdravstvenega doma.

Kdo je bil imenovan v svete zavodov šol?

Ob koncu je bilo opravljenih tudi nekaj kadrovskih zadev. Tako sta bila Andreja Prettner in Darko Rudaš kot predstavnika ustanovitelja imenovana v Svet javnega zavoda Glasbena šola Murska Sobota, mestno občino bodo v svetu zavoda Osnovne šole I zastopali Štefan Küplen, Jože Šadl in Bernardka Ružič, v svetu zavoda Osnovne šole II bodo sedeli Franc Boriš, Timi Gomboc in Nada Kuhar, v svet zavoda Osnovne šole IV pa so bile imenovane Nives Cajnko, Samanta Baranja in Liljana Fujs Kojek. Kot predstavnica lokalne skupnosti, je bila v svet zavoda Srednje zdravstvene šole Murska Sobota imenovana še Daniela Mörec.

seja-moms mestni-svet mestna-občina-murska-sobota